Roladka z kurczaka z szynką wędzoną i mozzarellą

Roladka z kurczaka została przygotowana z piersi kurczaka. Mięso rozbiłem delikatnie na kotlety, a następnie obłożyłem szynką dojrzewającą i wypełniłem mozzarellą. Po jego zwinięciu w roladkę upiekłem je w piekarniku.

 

Roladka z kurczaka została przygotowana z piersi kurczaka. Mięso rozbiłem delikatnie na kotlety, a następnie obłożyłem szynką dojrzewającą i wypełniłem mozzarellą. Po jego zwinięciu w roladkę upiekłem je w piekarniku. Danie smakuje wybitnie, bowiem delikatny kurczak wzmocniony jest smakiem wędzonej szynki. Natomiast wypełniająca wnętrze mozzarella ciągnie się podczas krojenia i jedzenia powodując uśmiech zadowolenia na twarzach. Naprawdę polecam.

Składniki

pierś z kurczaka o wadze 350 gramów
około 100 gramów mozzarelli
kilka plastrów specku lub szynki wędzonej
sól, pieprz

Roladka z kurczaka z szynką przepis

Przetnij pierś z kurczaka wzdłuż na połowę. Każdy z filetów delikatnie rozbij na kotlety. Jako, że mięso z piersi kurczaka jest bardzo delikatne ja zawsze rozbijam je przez folię spożywczą. Zabezpiecza ona mięso przed nadmiernym uszkodzeniem. Mięso posól i popieprz. Na każdy z kotletów nałóż plastry specku lub szynki wędzonej, a także po dwa spore słupki mozzarelli

Delikatnie zwijaj kotlety w roladki, a następnie każdą z roladek owiń szczelnie papierem do pieczenia i folią aluminiową (utwórz tzw. cukierki).

Piecz roladki z kurczaka w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Czas pieczenia może się wydawać długi zważywszy, że mięso z piersi kurczaka  nie wymaga zazwyczaj długiej obróbki cieplnej. Roladki jednak zostały owinięte papierem do pieczenia i folią aluminiową, więc potrzebują nieco więcej czasu aby dobrze się upiec. W przypadku kurczaka bardzo istotne jest aby mięso było dostatecznie dopieczone.

Po upieczeniu wyjmij roladki z piekarnika i pozostaw na około 10 minut aby nieco odpoczęły, a mozarella nie wypłynęła ze środka przy ich przekrojeniu. Po tym czasie delikatnie rozwiń roladki z folii aluminiowej i papieru do pieczenia.

Podawaj przekrojone na połowę pod skosem. Do delikatnych roladek z kurczaka pasują w zasadzie wszystkie dodatki. Czy to ryż, kasza czy ziemniaki, ze wszystkim roladki smakują dobrze. Jednak najlepiej smakują z dodatkiem gotowanych warzyw lub sałatek. Ja najbardziej lubię te roladki  w towarzystwie sałatka bożonarodzeniowa z Grecji.


Wypróbuj również roladki schabowe faszerowane fetą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *