Roladki drobiowe z szynką szparagami i mozzarellą

Roladki drobiowe przygotowane z piersi kurczaka rozbitych na kotlety, następnie wypełnionych szynką, szparagami oraz mozzarellą i duszonych w sosie ze szpinakiem.

Roladki drobiowe z szynką to obiad idealnie letni, pachnący słońcem, epatujący kolorami, smakujący latem. Moje roladki zrobisz z łatwością zarówno z kurczaka, jak i np. indyka. Szynki najlepiej użyć szwarcwaldzkiej z uwagi na jej niepowtarzalny aromat wędzarniczy, a ser do tego dania powinien się dobrze rozpiekać. Może to być mozzarella, ale równie dobrze inny, dojrzewający ser „z charakterem”. No i świeże szparagi jako dodatek obowiązkowo. Żadnych zamienników.

Składniki

3 piersi z kurczaka każda o wadze około 150 gramów;
6 dużych plastrów szynki szwarcwaldzkiej;
1 kula mozzarelli (120 gramów);
pęczek niezbyt grubych zielonych szparagów;
garść suszonych pomidorów w oliwie lub oleju;
250 gramów liści świeżego szpinaku;

Przepis na roladki drobiowe z szynką

Piersi z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na dość cienkie kotlety. Oczywiście nie chodzi tutaj o „grubość” szynki parmeńskiej, ale mięso będzie zwijane w roladki, więc jego „grubość” jest bardzo istotna. Nie przejmuj się, jeśli mięso się nieco porwie podczas rozbijania, bez większych problemów mankamenty da się ukryć podczas zwijania roladek.

Szparagi (po 2-3 sztuki na roladkę, w zależności od Twojego apetytu i grubości szparagów) wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Doprowadź wodę ponownie do wrzenia i gotuj szparagi od tego momentu 3 minuty. Następnie odcedź szparagi, przelej obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor i rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odciekły.

Porada-> szparagi należy jedynie zblanszować, a nie rozgotować jak ziemniaki na puree.

Każdą rozbitą pierś z kurczaka popieprz i lekko posól od wewnętrznej strony. Na każdą pierś z kurczaka nałóż po 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej i tyle samo plastrów mozzarelli. Na wierzch połóż po 3 szparagi. Farszu powinno być tyle, aby roladki dały się fajnie zwinąć. Zwijaj roladki drobiowe z szynką dość ciasno i owiń sznurkiem kuchennym lub zepnij wykałaczkami. Obtocz w mące i smaż na oliwie i maśle tak, aby ładnie się zrumieniły. Zrumienione roladki drobiowe z szynką przełóż do garnka, podlej szklanką gorącej wody, a patelnię zdeglasuj i jej zawartość również wlej do garnka. Duś roladki na wolnym ogniu około 10 minut (uważaj, aby nie przywarły do dna garnka,  jeśli potrzeba dolej jeszcze odrobinę gorącej wody).

Na patelnię wlej mały kieliszek białego, półwytrawnego wina, tyleż samo bulionu drobiowego oraz chochelkę sosu z duszenia roladek. Gotuj chwilę płyny na sporym ogniu, aby alkohol odparował. Następnie wrzuć posiekane suszone pomidory i duś kolejne 2-3 minuty. Wrzuć szpinak, a gdy zmniejszy swoją objętość wrzuć na patelnię 1-2 łyżki masła, aby zagęścić sos. Na koniec do sosu możesz wrzucić kilka ugotowanych wcześniej młodych ziemniaków, ale jest to jedynie opcja.

Roladki drobiowe z szynka i szparagami sposób podania

Najlepiej smakują podane od razu, gdy po ich przekrojeniu lekko wypływa z nich ciągnąca się mozzarella, szparagi są wspaniale chrupiące, a mięso znakomicie pachnie i smakuje aromatyczną szynką szwarcwaldzką.


Wypróbuj smakowity przepis na roladki wieprzowe oraz przepis na kurczak ze szparagami i szynką. Nie będziesz wiedzieć, które danie smakuje Ci lepiej. Trudny wybór!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *