Roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym i cebulą

Moje roladki wieprzowe przygotowuję zwykle ze schabu wieprzowego. Wypełnione są piórkami cebuli i słupkami ogórka kiszonego, a po zwinięciu pieczone w piekarniku.

Moje roladki wieprzowe przygotowuję zwykle ze schabu wieprzowego. Wypełnione są piórkami cebuli i słupkami ogórka kiszonego, a po zwinięciu pieczone w piekarniku. Tak przygotowane roladki faszerowane smakować powinny każdemu. Schab wieprzowy to idealne mięso, aby przyrządzić taki przysmak. Można go wypełnić niemal wszystkim, a smakować będzie zawsze. Tym razem farsz czyli nadzienie proponuję ograniczyć do absolutnego minimum. Oczywiście jeśli wolisz zamiast schabu użyj np. karkówki. W takim przypadku rolady będą bardziej soczyste, ale i dość tłuste, Twój wybór. Roladki wieprzowe należy piec krótko (tak, te roladki piekę, nie smażę). Trzeba uważać, by nie „przeciągnąć” ich, bo schab wtedy szybko wysusza się podczas obróbki cieplnej.

Składniki

3 kotlety schabowe każdy po około 150 gramów;
trzy duże ogórki kiszone;
2 cebule;
słodka, mielona papryka;
sól, pieprz;

Przepis na roladki wieprzowe

Przygotuj 3 duże ogórki kiszone (najlepiej domowej roboty) i 2 niezbyt duże cebule. Ogórki kiszone pokrój wzdłuż w słupki, możesz przed krojeniem oczywiście obrać ogórki, ja jednak tego nie robię. Cebule obierz i pokrój w piórka.

Trzy kotlety schabowe każdy po około 150 gramów umyj i dokładnie osusz na ręcznikach papierowych. Każdy kotlet rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na grubość około 5 milimetrów. Kotlety posól, popieprz i oprósz słodką, czerwoną papryką. Jeśli lubisz możesz oprószyć kotlety również ostrą papryką. Na każdy kotlet nakładaj  kilka piórek cebuli i parę słupków ogórka kiszonego.

Zwiń kotleta w roladę i zepnij wykałaczką tak, aby nie rozpadł się podczas pieczenia.

Gotowe roladki posmaruj dokładnie oliwą ekstra vergine , a następnie oprósz każdą czerwoną, słodka papryką, a następnie  ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Roladki piecz w piekarniku na grillu w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.

Roladki wieprzowe sposób podania

Podawaj w lecie z ulubionymi warzywami lub w zimie z ugotowanymi na parze mrożonymi warzywami. W obu przypadkach idealnymi dodatkami będą kaszą jaglaną i koniecznie musztarda Dijon.


Tradycyjna rolady śląskie przepis oryginalny. Zapraszam także na prawdziwy kotlet de Volaille. Żadnych podróbek, żadnych pieczarek, żadnej natki. Amen.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *