Moje roladki wieprzowe przygotowuję zwykle ze schabu wieprzowego. Wypełnione są piórkami cebuli i słupkami ogórka kiszonego, a po zwinięciu pieczone w piekarniku. Tak przygotowane roladki faszerowane smakować powinny każdemu. Schab wieprzowy to idealne mięso, aby przyrządzić taki przysmak. Można go wypełnić niemal wszystkim, a smakować będzie zawsze. Tym razem farsz czyli nadzienie proponuję ograniczyć do absolutnego minimum. Oczywiście jeśli wolisz zamiast schabu użyj np. karkówki. W takim przypadku rolady będą bardziej soczyste, ale i dość tłuste, Twój wybór. Roladki wieprzowe należy piec krótko (tak, te roladki piekę, nie smażę). Trzeba uważać, by nie „przeciągnąć” ich, bo schab wtedy szybko wysusza się podczas obróbki cieplnej.
Składniki
3 kotlety schabowe każdy po około 150 gramów;
trzy duże ogórki kiszone;
2-3 cebule;
słodka, mielona papryka;
sól, pieprz;
Przepis na roladki wieprzowe
Przygotuj 3 duże ogórki kiszone (najlepiej domowej roboty) i 3 cebule. Ogórki pokrój wzdłuż w słupki, a cebule w piórka.
Trzy kotlety schabowe każdy po około 150 gramów rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, posól, popieprz i oprósz słodką, czerwoną papryką. Jeżeli lubisz możesz oprószyć kotlety również ostrą papryką. Na kotlety nakładaj cebulę i ogórka kiszonego.
Zwiń kotleta w roladę i zepnij wykałaczką tak, aby nie rozpadł się podczas pieczenia.
Oprósz gotowe rolady czerwoną, słodka papryką i piecz w piekarniku na grillu w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
Roladki wieprzowe sposób podania
Podawaj w lecie z ulubionymi warzywami lub w zimie z ugotowanymi na parze mrożonymi warzywami. W obu przypadkach idealnymi dodatkami będą kaszą jaglaną i koniecznie musztarda Dijon.
Tradycyjna <<rolady śląskie przepis oryginalny>>. Zapraszam.