Roladki z cukinii z gorgonzolą i pomidorkami

Roladki z cukinii przygotowujemy z plastrów świeżej cukinii. Cukinia pokrojona wzdłuż na plasterki najpierw powinna zostać grillowana. Później posmarowaną oliwą cukinię wypełniamy kawałkiem sera gorgonzola i suszonym pomidorem i zwijamy w roladkę.

Roladki z cukinii to świetna przystawka, którą można zajadać się bez opamiętania. Cukinia nie ma wyraźnego smaku dlatego ważne, aby do środka roladek włożyć coś o mocnym, charakterystycznym smaku. Wtedy cukinia nabiera pysznego charakteru. Moja propozycja to słodka, kremowa gorgonzola, świeża bazylia, a także suszony na słońcu pomidor. Efekt końcowy całości murowany. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu, a potem eksperymentowania we własnej kuchni z roladkami.

Składniki

2 większe cukinie o zbliżonej wielkości;
3 łyżki oliwy extra vergine;
1 zmiażdżony ząbek czosnku;
około 200 gramów słodkiej, kremowej gorgonzoli;
kilka suszonych pomidorów w oliwie;
pęczek liści świeżej bazylii;
sól, pieprz;

Przepis na roladki z cukinii

Przygotuj dwie duże cukinie. Wyszoruj je dobrze pod wodą, a następnie dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Wykrawaj około pół centymetrowej grubości (lub nawet cieńsze) paski cukinii krojąc ją wzdłuż. Możesz użyć do tego na przykład obieraczki do warzyw. Paski cukinii rozłóż na kratce do grillowania, a następnie dobrze posól i pozostaw na około 30 minut, aż cukinie zmiękną i puszczą wodę.

W międzyczasie przygotuj sos do roladek. W tym celu do miseczki wlej 3 łyżki oliwy extra vergine, dodaj 1 zmiażdżony ząbek czosnku, a także nieco pieprzu. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na bok, użyjesz tej mieszanki później.

Cukinie szybko opłucz pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Następnie smaż cukinie na dość mocnym ogniu na patelni grillowej lekko tylko wysmarowanej oliwą. Po odwróceniu na drugą stronę posmaruj cukinie oliwą z czosnkiem.

Przygotowujemy roladki z cukinii

Grillowane cukinie dobrze osusz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Przygotuj słodką, kremową gorgonzolę, pokrój ją w małe kawałki. Suszone pomidory odsącz z oliwy i również pokrój na małe kawałki.

Na każdy pasek cukinii nakładaj kolejno: listek świeżej bazylii, kawałek gorgonzoli, suszonego pomidora i drugi listek bazylii. Na koniec zwijaj roladki z cukinii, jeśli to konieczne zepnij roladki wykałaczkami.

Podawaj w temperaturze pokojowej, na zimno lub jak Ci się tylko podoba.


Wypróbuj świetny przepis na cukinia faszerowana mięsem mielonym. Łatwe i super smaczne danie. Podobnie jak cukinia duszona w pomidorach podana na polencie, czyli kaszce kukurydzianej.


 

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *