Roladki z kurczaka w sosie mocno paprykowym

Roladki z kurczaka przygotowane z jego piersi, które zostały rozbite na kotlety, a następnie faszerowanie serem fetą, oliwkami i szynką, zawinięte w roladki,  smażone i podane w sosie paprykowym.

Roladki z kurczaka w pysznym, choć dość słabo wyglądającym sosie to niezwykle smaczne i delikatne danie. Danie o smakach śródziemnomorskich (feta, oliwki, suszone pomidory), które zdecydowałem się podać tym razem z kapustą włoską. A czemu nie! Farsz ma decydujące znaczenie w tym daniu. Myślę, że drób w tym wypadku jest wyborem najlepszym. Sos paprykowy jest dość mocno skoncentrowany, ja taki lubię. Zarówno roladki, jak i sos paprykowy są naprawdę fajnie zbilansowane smakowo i myślę, że  będzie Ci smakowało. Zachęcam.

Składniki

3 piersi z kurczaka lub trzy kotlety z indyka każdy o wadze około 150 gramów;
garść czarnych oliwek;
kilka suszonych pomidorów;
około 80 gramów sera feta;
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej;
mała cebula;
czerwona papryka;
1 łyżka słodkiej, czerwonej papryki w proszku;
szczypta ostrej papryki;
sól, pieprz;

Przepis na roladki z kurczaka

Mięso przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na kotlety. Posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Składniki na farsz, czyli oliwki, pomidory suszone, ser feta oraz szynkę szwarcwaldzką zmiksuj w blenderze.

Nakładaj farsz na kotlety, a następnie zwijaj je w rolady i zepnij je wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem kuchennym, aby w trakcie duszenia nie rozpadły się. Rolady obsmaż na oliwie ze wszystkich stron, aby się zrumieniły. Przełóż je do garnka, zalej wrzącą wodą (tyle, aby nie przykryła roladek) i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Podczas gdy roladki się duszą przygotuj sos paprykowy. W tym celu pokrój w drobną kostkę jedną niewielką cebulę i jedną świeżą czerwoną paprykę i smaż warzywa na oliwie około 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dosyp do warzyw jedną łyżkę słodkiej, czerwonej papryki w proszku, wymieszaj i postaw na ogniu.

Po około 30 sekundach dolej do papryki i cebuli trochę sosu z duszenia roladek i zamieszaj. Dodaj szczyptę ostrej papryki mielonej i gotuj wszystko 2-3 minuty. Dopraw ostatecznie do smaku i zmiksuj całość.

Gotowe roladki przekrój na połowę i podawaj z sosem paprykowym i swoim ulubionym warzywem.


Zobacz świetny przepis placki gryczane z porem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *