Roster śliwkowy z węgierek

Roster śliwkowy, czyli konfitura z kawałków śliwek węgierek gotowanych z dodatkiem cukru, startego jabłka i cynamonu.

Roster śliwkowy to coś pomiędzy kompotem, a marmoladą. Najlepszymi owocami na roster są morele i właśnie śliwki węgierki. Owoce należy gotować kilkanaście minut, aż część z nich rozpadnie się i powstanie wspaniały, aromatyczny, gęsty sos owocowy. Nadaje się do spożycia natychmiast, ale możesz go również „zamknąć” na gorąco w słoiczku (wytrzyma kilka dni) lub zapasteryzować (wytrzyma kilka miesięcy). Taki mały, niepozorny słoiczek w pysznymi śliwkami da Wam w środku zimy wiele radości.

Składniki

2,5 kilograma śliwek węgierek;
500 gramów cukru;
2 laski cynamonu;
1 duże jabłko;
2-3 cytryny;

Roster śliwkowy przepis

Najpierw przygotuj 2,5 kilograma śliwek węgierek. Najlepsze są zdecydowanie takie z własnego sadu, albo z wiadomego pochodzenia. Ja miałem szczęście zakupić je bezpośrednio od znajomego, posiadającego sady owocowe w Łącku. Stąd pochodzi znakomita śliwowica łącka, zatem wysoka jakość śliwek i ich smak jest bezdyskusyjny.

Śliwki dobrze umyj, osusz, przerwij na połowę i, oczywiście, usuń pestkę. Przełóż przepołowione śliwki do garnka i zasyp cukrem (na 2,5 kilograma śliwek dałem 500 gramów cukru, śliwki w sobie mają już sporo słodyczy). Ponadto wrzuć 2 laski cynamonu i dodaj starte na grubych oczkach tarki jedno jabłko. Wlej szklankę wody i postaw na gaz. Gotuj owoce około 10 minut mieszając delikatnie od czasu do czasu.

Wyciśnij do garnka sok z cytryny. Ile ? Nie wiem, próbuj po dodaniu soku z całej cytryny (smak musi być wyważony pomiędzy słodkim, a kwaśnym). Sok próbuj zawsze z kawałkiem śliwki, wtedy dopiero poznasz smak całości (sam sok zawsze będzie się wydawał zbyt słodki). Ja wycisnąłem w sumie sok z aż trzech cytryn.

Roster śliwkowy jest gotowy, gdy większość owoców się rozpadnie, ale część pozostanie w kawałkach, a jego kolor będzie fioletowy (bordowy ?).

Gorącą konfiturę od razu przekładaj do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Ja użyłem małych słoiczków o pojemności 0,33 litra (z podanych ilości składników w sumie wyszło około 3 litrów rostera). Wypełnij każdy słoik rosterem i bardzo dobrze go zakręć zakrętką.

Porada-> dobre śliwki, to pyszny roster. Użyj najlepiej takich zerwanych prosto z drzewa.

Włóż słoiki do garnków wyłożonych ściereczką, wlej wrzątek do wysokości 2⁄3 słoiczków, a następnie pasteryzuj na bardzo małym ogniu 20 minut. Po pasteryzacji słoiki rozłóż na ściereczce dnem do góry. Przykryj je następną ścierką i pozostaw na około 1 godzinę. Po tym czasie odwróć słoiki wieczkiem do góry, ponownie przykryj ścierką i pozostaw na noc do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.

Doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników, kopytek, klusek, jako polewa do ciast, dodatek do jogurtu na śniadanie itd..


Wypróbuj <<przepis na knedle ze śliwkami>>.


Rekomendowane przepisy