Roster wiśniowy z wanilią

Roster wiśniowy powstaje poprzez zasypanie cukrem dojrzałych i soczystych wiśni, które po krótkim duszeniu zamieniają się w lekką konfiturę z dużymi kawałkami owoców.

Roster wiśniowy to zasypane cukrem świeżutkie, dojrzałe wiśnie, które pasteryzowane przechowasz przez długie miesiące tak, aby zimą rozkoszować się ich smakiem. Taki roster ma konsystencję pomiędzy kompotem, a dżemem i nadaje się świetnie do naleśników, czy jogurtów. Regulując ilość użytego cukru w owocach możesz uzyskać albo czysty, prawdziwy roster, albo po prostu dżem wiśniowy. Ja wybrałem coś pomiędzy. Ty zrób po swojemu.

Składniki

2 kilogramy polskich wiśni;
600 gramów cukru;
cukier żelujący;
kora cynamonowa;
gwiazdki anyżu;
wanilia;
kardamon;

Przepis na roster wiśniowy

Podstawą rostera wiśniowego są oczywiście wiśnie, muszą być bardzo dojrzałe, smaczne, niezbyt kwaśne. Kupuj raczej na placach, bazarach, targach, pod sklepem u baby, ale nie w supermarketach. Przed zakupem koniecznie spróbuj wiśni, często te pięknie wyglądające są po prostu zbyt kwaśne. Potrzebować będziesz 2 kilogramy wiśni, które trzeba dobrze opłukać. Wiśnie wydryluj z pestek w drylownicy. Zrób to starannie uważając, aby żadna pestka nie przedostała się do naczynia z wydrylowanymi wiśniami. Wydrylowane wiśnie przełóż do dużego garnka i wsyp do nich 600 gramów cukru. Zamieszaj i odstaw wiśnie na 1 godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie postaw garnek z wiśniami na gaz i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz do minimum.

Przygotuj przyprawy, niech Twój roster będzie unikatowy. Potrzebne będą kora cynamonowa, gwiazdki anyżu, wanilia i ewentualnie kardamon. Płynne lub sypkie przyprawy włóż bezpośrednio do garnka, w przypadku całych (gwiazdki anyżu, kora cynamonowa) umieść je w gazie, zawiąż ją i wrzuć do wiśni. Dzięki temu zabiegowi na końcu bez problemu usuniesz zbędne przyprawy. Gotuj wiśnie na wolnym ogniu 20 minut mieszając od czasu do czasu.

Porada-> im więcej dodasz przypraw, tym roster wiśniowy będzie smaczniejszy. O ile oczywiście lubisz te przyprawy.

Przygotuj cukier żelujący. Od Ciebie zależy, jaki wybierzesz (są np. proporcje 2:1 i 3:1, które określają moc tężenia owoców przy jego zastosowaniu) i ile go dodasz. Szczegóły znajdziesz na opakowaniu. Wsyp do wiśni tyle cukru żelującego, ile uważasz uwzględniając moje uwagi powyżej i instrukcję na opakowaniu cukru. Zamieszaj.

Małe słoiczki wraz z zakrętkami umyj gorącą wodą i dobrze osusz. Do każdego słoika wlewaj gorący roster i mocno zakręcaj słoik zakrętką. Do szerokiego naczynia lub na dużą patelnię wlej gorącą wodę i wstaw słoiki z rosterem. Wody powinno być tyle, aby sięgały 3⁄4 wysokości słoików. Woda powinna lekko pyrkać, jak przy gotowaniu rosołu. W taki sposób pasteryzuj roster przez 15 minut.

Na blacie rozłóż ściereczki i połóż na nich zakrętkami w dół słoiki z rosterem. Przykryj je drugą ściereczką i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc odwracając słoiki mniej więcej w połowie czasu, aby roster nie zastygnął „odwrotnie”. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w spiżarni.

Roster wiśniowy sposób podania

Przywołuje smak lata i soczystych wiśni najlepiej w środku zimy dodany do naleśników lub jogurtu, a także na kromce świeżego chleba.


Przygotuj <<roster śliwkowy>> z pysznych śliwek węgierek.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *