Ryba panierowana z sezamem i kurkumą

Ryba panierowana to kawałki fileta z dorsza maczane są w jajku, a następnie obtaczane w mące z dodatkiem ziaren białego i czarnego sezamu, mielonej kurkumy oraz mielonej papryki.

Ryba panierowana króluje w naszym kraju na stołach w piątkowe popołudnia. W moim przepisie kawałki fileta z dorsza maczane są w jajku, a następnie obtaczane w mące z dodatkiem ziaren białego i czarnego sezamu, mielonej kurkumy oraz mielonej papryki. Dzięki temu po usmażeniu ryba jest soczysta w środku, a jej panierka wspaniale chrupiąca i ma wyjątkowy smak. Ryba panierowana koniecznie z dodatkiem ziaren sezamu to moja kolejna propozycja na smakowite przygotowanie ryby. Do przygotowania tego dania użyłem „resztek” dorsza, które pozostały mi po podzieleniu fileta na tzw. polędwiczki i pozostałe elementy, te właśnie użyłem. Jak widać wcale nie trzeba mieć najlepszych, a zarazem najdroższych kawałków ryby, żeby rybę zjeść. I to całkiem dobrą rybę. Fajnie, jeżeli użyjesz jako dodatku sezamu nie tylko białego, ale również czarnego, który świetnie wpłynie nie tylko na ładny wygląd ryby, ale również podniesie jej walory smakowe.

Składniki

350 gramów fileta z dorsza;
mąka pszenna pełnoziarnista;
2 jajka;
czarny i biały sezam;
mielona kurkuma;
mielona słodka papryka;
sól, pieprz;

Ryba panierowana z sezamem przepis

Mąkę wsyp do jednej miski, sezam (biały i czarny) do drugiej. Później sezam połączysz z mąką, ale takie przygotowanie pozwoli Ci kontrolować ilość poszczególnych składników. Jajka roztrzep w osobnej misce. Rybę dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

Do mąki wsyp po 1 łyżeczce mielonej, słodkiej papryki i mielonej kurkumy. Przyprawy nie tylko dodadzą smaku panierce, ale również nadadzą jej fenomenalnego koloru.

Rybę posól i posyp niedużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Do mąki dodaj zmieszany czarny i biały sezam, a następnie bardzo dobrze wymieszaj panierkę. Kawałki ryb maczaj najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z mąki i sezamu. Rób to tuż przed włożeniem ryby na patelnię.

Panierowane kawałki ryby połóż na patelni na średnio rozgrzaną oliwę. Smaż rybę na średnim ogniu około 2 minut. Odwróć kawałki ryby na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Tyle absolutnie wystarczy, aby Twoja ryba  panierowana była usmażona i pozostała soczysta w środku. Oczywiście jeżeli masz  grubsze kawałki ryby ten czas smażenia odpowiednio wydłuż. Usmażoną rybę osusz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Ryba panierowana propozycja podania

Ryba panierowana smakuje bodaj ze wszystkimi możliwymi dodatkami, a nawet podana solo z Twoim ulubionym sosem. W sezonie szparagowym moja ryba z sezamem doskonale smakuje z grillowanymi szparagami i fasolką w pomidorach.


Wypróbuj przepis na dorsz w panierce z sezamem. Uwielbiam ten przepis, pokochasz i Ty.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *