Ryba pieczona po kreteńsku

Pospolita ryba pieczona razem z dość drobno krojonymi warzywami.

Ryba pieczona to znakomity przykład na to, że kuchnia pięknej, słonecznej Krety jest prosta i niezwykle smaczna. I kiedy mówię „prosta” to uwierz, trudno o dania łatwiejsze do przyrządzenia. Na Krecie, podobnie zresztą jak w południowych Włoszech produkty bazowe (sery, warzywa, mięsa, oliwa) mają znakomitą jakość. Grzechem byłoby je zbyt intensywnie doprawić lub zmasakrować tworząc z nich kulinarne epopeje. Z drugiej jednak strony jakakolwiek ponad podstawową ich obróbka jest po prostu bezsensowna. Dokładnie tak jest z przepisem na rybę pieczoną po kreteńsku.

Składniki

świeża, wypatroszona i dokładnie oczyszczona ryba o wadze około 300 gramów;
2 lub 3 ziemniaki;
po małym kawałku czerwonej i zielonej papryki;
1 cytryna;
oliwa extra vergine;
suszone oregano;
sól;

Ryba pieczona przepis

Tam, gdzie rybę kupicie poproście, aby Wam ją dokładnie oczyścili. Na Krecie jest to sprawą oczywistą i nikomu nie przyjdzie do głowy brać za to dodatkowe pieniądze. Tak oczyszczonej ryby, jak przygotowano mi w Chanii nie spotkałem nigdzie. Rybę należy oczyścić nie tylko z wnętrzności, ale również ze skrzeli i wszystkiego, co zbędne. Głowa pozostać musi, dzięki temu ryba pozostanie rybą do końca.

Porada-> ryba pieczona w całości wygląda imponująco na talerzu.

Ze zdobytą, świetnie oczyszczoną rybą możesz rozpocząć gotowanie , choć umówmy się, to słowo zdecydowanie na wyrost. Rybę dokładnie umyj i osusz, a następnie przygotuj pozostałe składniki.

Ziemniaki obierz i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Na przykład na mandolinie. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oliwy, a następnie ułóż w nim warstwę ziemniaków, a na nich rybę. Rybę i ziemniaki posól. Papryki oczyść z nasion, umyj, osusz, pokrój w duże kawałki i ułóż dookoła ryby na ziemniakach. Całość skrop sokiem z cytryny. Podlej wszystko naprawdę minimalną ilością gorącej wody, tylko tyle, by ziemniaki miały się w czym ugotować.

Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz 15-20 minut. Mała uwaga, jeżeli po tym czasie ziemniaki będą jeszcze twardawe wyjmij rybę, a ziemniaki dopiecz. Alternatywnie możesz najpierw wsadzić do piekarnika naczynie z samymi ziemniakami, a dopiero po upływie około 15 minut dołożyć rybę i paprykę i piec 15 do 20 minut. Żaden Kreteńczyk jednak nie poświęciłby swojego czasu na takie „cudowanie” podczas gotowania, ale Wy zrobicie „po uważaniu”.

Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika. Twoja ryba pieczona po kreteńsku jest już prawie gotowa. Jeżeli ziemniaki będą miękkie i w dodatku przyrumienione to znaczy, że jesteś mistrzem świata w kreteńskim gotowaniu.

Ryba pieczona w całości zawsze wygląda dobrze

Rzecz najważniejsza i najświętsza dla Kreteńczyka, na koniec danie trzeba polać dużą ilością lokalnej oliwy extra vergine. Kreteńczycy zużywają statystycznie około 3,5 litra oliwy miesięcznie wliczając w to dzieci i starców, więc jak wlejesz pół szklanki to będzie w sam raz.

Rybę należy również skropić sokiem z cytryny i OBOWIĄZKOWO posypać świętym na Krecie suszonym oregano.


Przygotuj pysznego <<halibut pieczony>> i podaj z fasolką.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *