Ryba po chińsku w pięciu smakach podana

Ryba po chińsku zaprezentowana w niniejszym przepisie to kawałki fileta z dorsza posypane chińską przyprawą pięciu smaków, a następnie obtoczone w panierce z bułki tartej i sezamu. Usmażona ryba smakuje rewelacyjnie i unikatowo.

Ryba po chińsku zaprezentowana w niniejszym przepisie to kawałki fileta z dorsza posypane chińską przyprawą pięciu smaków, a następnie obtoczone w panierce z bułki tartej i sezamu. Usmażona ryba smakuje rewelacyjnie i unikatowo. Ryba po chińsku to moja kolejna propozycja na naprawdę dobrą rybę. Podążając za myślą, iż paluszki rybne wcale nie muszą być przygotowane z mielonej ryby przekazuję przepis banalny, ale niezwykle smaczny. Ryba, odpowiednia przyprawa, panierka. Tylko tyle, i aż tyle. Minimum składników i jednocześnie maksimum smaku. Kto zna użytą w przepisie aromatyczną mieszankę przypraw z pewnością będzie zachwycony. A kto nie zna powinien w końcu ją wypróbować, bo jest po prosu nietuzinkowa.

Składniki

400 gramów polędwiczki z dorsza;
przyprawa „chińskie pięć smaków”;
biały sezam;
bułka tarta;
2 jajka;
sól, pieprz;

Ryba po chińsku przepis

Rybę pokrój na dość spore kawałki, najlepiej równej wielkości. Dzięki temu będą się równomiernie smażyć. Pokrojoną na kawałki rybę najpierw posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie posyp 3 łyżeczkami przyprawy „chińskie pięć smaków”. Nie żałuj przyprawy, bo ryba w tym przypadku musi być intensywnie doprawiona. Dokładnie obtocz kawałki ryby w przyprawach.

Przygotuj panierkę do ryby

Do miski wsyp trochę bułki tartej. Jeśli lubisz dodaj do bułki tartej mielonego siemienia lnianego. To znakomite wzbogacenie klasycznej bułki tartej. Do bułki tartej wsyp dodatkowo 1 do 2 łyżeczek przyprawy „chińskie pięć smaków” dla wzmocnienia smaku. Wsyp również 3 łyżeczki ziaren białego sezamu, który nie tylko nada ładnego wyglądu Twoim paluszkom rybnym, ale przede wszystkim wzbogaci ich smak. Wymieszaj wszystkie składniki.

W osobnej misce roztrzep dwa jajka. Tuż przed smażeniem obtaczaj szybko każdy kawałek ryby w jajku, a następnie w panierce.

Smażymy rybę po chińsku

Na patelni rozgrzej tyle oliwy, aby zakryła dno. Następnie wrzuć wszystkie paluszki rybne w pięciu smakach. Smaż rybę z obu stron nie dłużej, jak 3 minuty łącznie. Po usmażeniu odsącz paluszki rybne w pięciu smakach z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zobacz, jakie mają piękny kolor.

Ryba po chińsku propozycja podania

Idealnie będzie się komponować się z Twoimi ulubionymi dodatkami, np. z kolorowym ryżem i kiszonkami.


Spróbuj również pyszny przepis na paluszki rybne z ziemniakami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *