Tatar z matjasa jest daniem prostym, ale trudnym do wykonania z uwagi na małą dostępność w Polsce prawdziwego matjasa. A …
Przystawki rybne
Śledź w oleju z oliwkami kaparami i pomidorkami
Śledź w oleju z, wydawać by się mogło, dość kuriozalnymi składnikami może szokować. Wszak śledzi w Morzu Śródziemnym nie uświadczysz, …
Tatar z łososia wędzonego z oliwkami
Tatar z łososia zawsze przygotowuję nie z surowej ryby, lecz z łososia wędzonego na zimno. Myślę, że wielu z Was …
Wędzona ryba w galarecie z marchewką i groszkiem
Ryba w galarecie to bardzo popularna przystawka. Robi się ją w miarę szybko, a dowolność w jej przyrządzaniu jest właściwie …
Śledzie w oleju przepis tradycyjny i łatwy
Śledzie w oleju to absolutna klasyka naszej kuchni. Bo któż z nas nie lubi śledzika? Jedni wolą właśnie takie śledzie, …
Śledzie opiekane w kwaśnej zalewie octowej
Śledzie opiekane w zalewie octowej są często nazywane „zielonymi” ze względu na użycie młodych (jak niedojrzałe owoce) śledzi. To absolutny …
Sałatka ze śledziem wędzonym i warzywami
Sałatka ze śledziem wędzonym to szybkie i fenomenalne jadło. Nie ma w niej nic nadzwyczajnego poza genialnym smakiem wędzonego śledzia …
Sałatka śledziowa z groszkiem i marchewką
Sałatka śledziowa to kolejny rarytas dla fanów tej skromnej, ale smacznej ryby. Śledzie po prostu uwielbiam, mógłbym jeść je codziennie. …
Pasta rybna z belony wędzonej
Pasta rybna jest popularna w naszym kraju, a możliwości zastosowania ryb niezliczone. Najczęściej przygotowujemy pastę rybna z wędzonej makreli. Ja …
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem według poniższego przepisu to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest błyskawiczna w przygotowaniu i od razu …
Śledzie z grzybami korniszonami i papryką mieloną
Śledzie z grzybami przygotowuję z filetów typu matjas. Krojone w małe paski ryby łączę z suszonymi grzybami, ogórkiem kiszonym i …