Ryż smażony z krewetkami jest kolejnym przykładem na zgrabne i smaczne połączenie składników, które można znaleźć w naszych lodówkach. Tym razem wykorzystałem ryż z dnia poprzedniego oraz kilka usmażonych krewetek, które również „nie załapały się” na obiad dzień wcześniej. Świeżych ziół zawsze mam pod dostatkiem, podobnie jak i jajek. Aż prosi się o przyrządzenie smacznego dania z tych składników. I takie to danie jest. Zapewniam, że smakuje wybornie.
Składniki
kilka usmażonych wcześniej krewetek
dwie garści ryżu
świeże zioła
2 wiejskie jajka
masło
sól, pieprz
Przepis na ryż smażony z krewetkami
Na początek przygotuj omlet, czyli wbij do kubka jajka, dodaj do nich sól i świeżo zmielony pieprz. Następnie porządnie rozkłóć jajka, aby uzyskać jednolita masę.
Na patelnię wrzuć trochę masła, poczekaj aby się prawie w całości stopiło. Następnie wlej rozkłócone jajka. Smaż krótko omleta na średnim ogniu z obu stron. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Pozostaw omleta do przestygnięcia, a gdy przestygnie zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski.
Posiekaj świeże zioła. Jakie? Według uznania. U mnie dymka, koperek i natka pietruszki. Krewetki pokrój na mniejsze kawałki, najchętniej takie „na jeden kęs”. Pora na ryż. Najlepszy będzie taki z poprzedniego dnia, ale jeśli nie masz po prostu ugotuj go trochę. Oczywiście ilość zależy od Twojego apetytu.
Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie wrzuć pokrojone krewetki. Po około minucie dodaj na patelnię ugotowany przestudzony ryż, a następnie dodaj posiekane świeże zioła. Nie żałuj ich, nadadzą Twojemu daniu świeżości oraz niezwykłego smaku.
Ryż smażony z krewetkami propozycja podania
Zamieszaj delikatnie ryż smażony z krewetkami, a następnie pozostaw na patelni około 2 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaj pokrojonego w paski omleta. Podawaj od razu po jego przygotowaniu. Całość możesz delikatnie skropić ostrym sosem np. sriratcha. No i koniecznie posyp świeżym koperkiem.
Wypróbuj również krewetki grillowane po indyjsku. Jest smak, jest moc.