Ryż z boczkiem wędzonym i porem

Ryż basmati ugotowany i wymieszany z przesmażonym boczkiem oraz siekanym i duszonym porem smażonym na tłuszczu z wędzonki.

Ryż z boczkiem i porem śmiało można uznać za danie z resztek. Ja wiem, że brzmi to nieciekawie, ale w istocie smakuje świetnie. Zasada przygotowania tego typu dań jest niezmienna, dodajesz bowiem to co akurat masz w lodówce. Proszę przy tym jednak pamiętać, aby zachować równowagę smakową i dietetyczną. Niech będzie trochę węglowodanów, jakieś mięso w rozsądnych ilościach i warzywo. W moim przypadku ugotowany ryż basmati wymieszałem z przesmażonym boczkiem oraz siekanym i duszonym porem smażonym na tłuszczu z wędzonki. Niech się schowają dania z górnej półki.

Składniki

200 gramów ryżu basmati (alternatywnie drobny makaron)
100 gramów wędzonki z tłuszczem (np. boczek surowy wędzony)
mały por
smalec gęsi lub oliwa
świeży koperek
sól, pieprz

Przepis na ryż z boczkiem i porem

Ryż gotuj zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw w misce, aby nabrał temperatury pokojowej. Boczek lub inną wędzonkę pokrój w małą kostkę, a pora posiekaj w półtalarki. Nie zapomnij dobrze umyć pora, bowiem pomiędzy jego liśćmi gromadzą się zanieczyszczenia i ziemia.

Na patelnię wrzuć boczek i dodaj jeszcze nieco ulubionego tłuszczu. Wytapiaj powoli wędlinę, a gdy ta się wysmaży zdejmij ją z patelni i wrzuć do ugotowanego ryżu. Na wytopiony tłuszcz na patelni wrzuć posiekanego pora i smaż go kilka minut często mieszając. Następnie wlej na patelnię szklankę wody i duś pora kilka minut aż zmięknie, a woda całkowicie odparuje. Przesmażonego, a następnie duszonego pora wrzuć razem z tłuszczem z patelni do ryżu z wędzonką.

Ryż z boczkiem i porem dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj garść posiekanego koperku. Zamieszaj i odstaw na 30 minut, aż wszystkie smaki „przegryzą się”.

Ryż z boczkiem i porem podawaj zawsze w temperaturze pokojowej, nigdy prosto z lodówki. Podobnie, jak wszystkie sałatki które zawierają oliwę.


Wypróbuj także przepis na domową konserwę w słoiku. Zapomnij w końcu o konserwie turystycznej. Ta domowa jest znacznie lepsza i zdrowsza. Pamiętaj także o pysznym dodatku do obiadu, jakim jest ryż z ciecierzycą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *