Ryż z ciecierzycą super dodatek do obiadu

Czarny i biały ryż gotowane i wymieszane z ciecierzycą z puszki z dodatkiem natki pietruszki.

Ryż z ciecierzycą to znakomity dodatek do każdego obiadu, ale i super baza do dalszych eksperymentów. Można z niego zrobić na przykład pożywną sałatkę, albo po prostu dodać przesmażonego mięsa i uczynić zeń super obiad. Jedyną wadą tego przepisu może być konieczność gotowania czarnego ryżu osobno. Jest to niezbędne, ponieważ oddaje on do wody swój kolor, a chcemy, by nasza potrawa ładnie wyglądała, a nie jak szara papka. Zawsze jednak można wykorzystać np. ryż z dnia poprzedniego, czy pozostałą ciecierzycę.

Składniki

ciecierzyca z puszki (lub wcześniej ugotowana) 240 gramów;
ryż basmati 150 gramów;
czarny ryż 80 gramów;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Przepis na ryż z ciecierzycą

Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że o proporcji składników decydujesz TY. Ja podałem swoje, Ty możesz całkowicie odwrócić ilość każdego z nich stosownie do własnych upodobań. Możesz również do potrawy dodać mielonej kurkumy i kminu rzymskiego, a całość skropić oliwą. Wtedy danie nabierze orientalego smaku i koloru. Jeśli jednak ma to być baza do dalszych eksperymentów, to przyprawy na tym etapie proponuję pominąć.

Wsyp czarny ryż do gotującej się osolonej wody i gotuj do miękkości (około 30 minut). Należy pamiętać, że dłuższy czas gotowania tego ryżu wymaga nieco większej ilości wody, w której się będzie gotował.

Podczas gdy czarny ryż się gotuje wsyp ryż basmati do osobnego garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości (około 10 minut).

A oto powód, dla którego czarny ryż lepiej jest gotować osobno. Ciemna woda zmieniłaby kolor ryżu basmati, a nie o to nam w tym daniu chodzi. Ugotowany ryż basmati odcedź, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj do ryżu ciecierzycę , a następnie lekko przemieszaj całość.

Gdy czarny ryż będzie ugotowany odcedź go, przelej szybko zimną wodą i wsyp do miski z pozostałymi składnikami. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do warzyw, posól a na koniec  posyp świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe.

Ryż z ciecierzycą propozycja podania

Podawaj na zimno lub na ciepło, jako dodatek do obiadu z sosem lub bez. Lub wykorzystaj jako bazę do sałatek. Albo po prostu dodaj pozostałe z poprzedniego dnia mięso i całość przesmaż. Albo zrób zapiekankę lub gołąbki. Jak widzisz ryż z ciecierzycą daje mnóstwo możliwości.


Wypróbuj genialny smażony ryż z soczewicą i kurczakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *