Ryż z krewetkami smażony po chińsku

Ugotowany, a następnie krótko smażony ryż z krewetkami, dymką, papryką oraz omletem z jajka doprawiony sosem sezamowym.

Ryż z krewetkami to lepsza wersja przepisu na podobne danie, jaki znajdziesz na mojej stronie. O ile w tamtym przepisie skupiam się na zutylizowaniu zawartości lodówki, to tutaj przedstawiam przemyślany przepis. Jeżeli chcesz czegoś więcej, aniżeli jedynie zjeść to co masz w lodówce, to to danie jest właśnie dla Ciebie. Jest proste, ale pełne smaku. Jak na kuchnię azjatycką składników nie ma tym razem zbyt wiele, więc bez problemu to danie zrobi każdy. Sos sojowy można dodać od razu na patelnię albo do omleta, do smaku. Jednak nieco zepsuje on kolor dania. Jeżeli zależy Ci na estetyce dania butelkę z sosem sojowym postaw na stole obok talerza z tym pysznym ryżem z krewetkami.

Składniki

5 dużych krewetek najlepiej surowych
dwie garści ugotowanego ryżu basmati
dymka
czerwona papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru
1-2 wiejskie jajka
olej sezamowy prażony
sos sojowy

Przepis na ryż z krewetkami

Jeżeli nie masz surowych krewetek użyj podgotowanych. Świat się nie zawali. Ryż najlepszy będzie taki z poprzedniego dnia.

Jajka wbij do szklanki lub kubka, dodaj nieco sosu sojowego (uważaj, by nie zepsuć ładnego koloru jajek) i dobrze rozkłóć. Dymkę pokrój w poprzeczne kawałki (pod skosem) długości max jednego centymetra. Osobno odłóż zieloną, a osobno białą część dymki.

Paprykę pokrój według własnego uznania np. w cienkie paseczki lub podobnie jak dymkę. Następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki obrany świeży imbir. Tyle, by było go mniej więcej jedną kopiatą łyżeczkę.

Na patelni rozgrzej nieco prażonego oleju sezamowego, a następnie wlej rozkłócone jajka. Smaż omleta na średnim ogniu z obu stron, a gdy będzie gotowy zdejmij go z patelni i odłóż na talerz.

Na tę samą patelnię (bez czyszczenia po usmażeniu omleta) wrzuć białą część dymki i paprykę. Jeżeli trzeba wlej odrobinę prażonego oleju sezamowego. Smaż krótko na średnim ogniu. Max dwie minuty. Następnie do warzyw na patelni wrzuć krewetki oraz zieloną część dymki. Smaż wszystko 1 minutę.

Porada-> jeżeli masz surowe krewetki wrzuć je od razu razem z papryką i białą dymką.

Następnie wrzuć na patelnię starty imbir. Wymieszaj delikatnie całość i smaż na średnim ogniu kolejną minutę uważając, aby nie przypalić. Dodaj na patelnię wcześniej ugotowany i przestudzony ryż. Najlepszy będzie taki z dnia poprzedniego. Podgrzewaj ryż z krewetkami na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Na koniec wlej 1-2 łyżeczki sosu sojowego do smaku. Amatorzy mogą dolać również odrobinę sosu rybnego.

Wyłóż miskę wcześniej usmażonym omletem, a następnie przełóż do niej przygotowany ryż z krewetkami. Na wierzchu rozłóż jeszcze nieco zielonej dymki i papryczki chilli. Podawaj od razu.


Zobacz również <<przepis na linguine z krewetkami>> klasyka kuchni greckiej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *