Ryż z truskawkami kwaśną śmietaną polany

Pyszny i aromatyczny ryż z dojrzałymi truskawkami i cynamonem polany kwaśną śmietaną.

Pyszny i aromatyczny ryż z dojrzałymi truskawkami i cynamonem polany kwaśną śmietaną. Ryż z truskawkami to danie mojego dzieciństwa i pewnie znacznej części z Was. I wcale nie uważam go za danie „na słodko”, choć rzeczywiście trudno go umieścić w innej kategorii. Drzewiej wystarczył biały ryż, fura dojrzałych truskawek prosto z ogródka oraz kwaśna, wiejska śmietana i cukier. Teraz możemy eksperymentować, bo mamy urodzaj wszelkich dodatków. Oczywiście, że najlepiej smakuje oryginał, ale moja nieco podrasowana wersja z cynamonem i kokosem też daje radę. Warto spróbować.

Składniki

200 gramów ryżu basmati;
dojrzałe truskawki (ilość według uznania, im więcej, tym lepiej);
dobra, gęsta, kwaśna śmietana (im więcej, tym lepiej);
wiórki kokosowe;
kora cynamonowa;
świeża mięta;
sól;

Przepis na ryż z truskawkami

Przygotuj wszystkie składniki, czyli 200 gramów ryżu basmati (po około 70 gramów na osobę), truskawki (ilość według uznania, im więcej, tym lepiej), dobrą, kwaśną śmietanę (im więcej, tym lepiej), wiórki kokosowe, korę cynamonową, świeżą miętę.

Ryż wsyp do wrzącej, osolonej wody. Pamiętaj, że ryż basmati potrzebuje znacznie więcej wody, aniżeli jego „sucha” objętość. Uważam, że na szklankę ryżu należy wlać do garnka około 6 szklanek wody, aby ryż gotował się swobodnie. Do ryżu wrzuć od razu 2-3 laski kory cynamonowej, aby w trakcie gotowania puściły wspaniały aromat. Gotuj według wskazań na opakowaniu. Tuż przed końcem gotowania ryżu wsyp do niego 2 łyżki wiórek kokosowych dla uzyskania delikatnego posmaku kokosa (jeżeli używasz ryżu jaśminowego zamiast wiórek dodaj do wody mleczka kokosowego). Dodaj również łyżeczkę mielonego cynamonu, a następnie zamieszaj i gotuj ryż jeszcze max 2 minuty. Odcedź ryż, szybko przelej go bieżącą, zimną wodą i wyłóż na talerze.

Ryż z truskawkami propozycja podania

Ryż posyp mielonym cynamonem i wyłóż na niego kwaśną śmietanę. Na wierzchu ułóż pozbawione szypułek, umyte i osuszone na ręcznikach papierowych truskawki. Jeżeli wolisz lekko je uprzednio rozgnieć, aby puściły nieco soku. Całość polej gęstą, kwaśną śmietaną, posyp cukrem i ozdób świeżą miętą.


Poznaj i wykorzystaj świetny przepis na pierogi z truskawkami, a także wyjątkowy przepis na risotto z czereśniami podlewane z pietyzmem winem musującym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *