Ryż z wędzonką i fasolką czerwoną

ryż z wędzonką i warzywami na talerzu

Ryż z wędzonką i czerwoną fasolką to kolejny przykład na możliwość przygotowania we własnej kuchni czegoś dobrego w zasadzie z niczego. Każdy z nas ma w kuchni ryż, jakieś okrawki wędliny i warzywo w ilościach śladowych. Może to być groszek, fasolka, kukurydza, papryka i całe mnóstwo innych warzyw. Ryż nada się do tego dania nawet taki pozostały z dnia poprzedniego. Po prostu wędlinę wystarczy krótko przesmażyć i połączyć z pozostałymi składnikami. Takie danie idealnie nada się na lunch, obiad i na kolację. Można je jeść na ciepło, jak też w temperaturze pokojowej. Nie wiem jak Wy, ale ja takie potrawy po prostu lubię.

Składniki

100 gramów ryżu basmati
kawałek wędzonki (szynka, boczek, kiełbasa)
czerwona papryka
garść czerwonej fasolki Kidney
dymka
natka pietruszki
oliwa extra vergine
sól, pieprz

Przepis na ryż z wędzonką i fasolką czerwoną

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania ryżu. Oczywiście jeżeli dysponujesz np. ugotowanym ryżem z dnia poprzedniego możesz pominąć ten etap. Ryż basmati winno się gotować w dużej ilości lekko osolonej wody przez kilka minut. Szczegóły jak ugotować ryż basmati znajdziesz na jego opakowaniu.

Pamiętaj, że jeżeli chcesz użyć ryżu perskiego lub innego dalekowschodniego długoziarnistego wtedy taki ryż przed jego gotowaniem należy namoczyć w zimnej wodzie. Zwykle zajmuje to 30 minut, szczegóły oczywiście znajdziesz na opakowaniu. Dzięki temu takiem zabiegowi Twój ryż długoziarnisty po ugotowaniu będzie wspaniale sypki. A taki właśnie ryż potrzebować będziesz  do przygotowania tego dania.

Ryż z wędzonką i fasolką sposób przygotowania

Wędzonkę pokrój w plastry, półplastry, małe paski lub w kostkę według uznania. Jak to zrobisz zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i Twoich upodobań. Teraz posiekaj dymkę, a paprykę pokrój w drobną kostkę lub w paseczki. Czerwoną fasolkę Kidney odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą.

Na małej patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę, a następnie wrzuć pokrojoną wędzonkę. Smaż wędlinę na niezbyt mocnym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Tłuszcz z wędzonki musi się ładnie wytopić, ponieważ to on nada smaku całości. Po upływie wskazanego powyżej czasu dorzuć na patelnię pokrojoną paprykę oraz pokrojoną dymkę, a następnie smaż wszystko jeszcze minutę, góra dwie minuty. Uważaj, aby dymka w tym czasie nie przypaliła się!

Porada-> jeżeli dysponujesz domowym gęsim smalcem to możesz użyć go do smażenia wędzonki zamiast oliwy.

Przesmażoną kiełbasę z papryką i dymką przełóż do ryżu razem z tłuszczem z patelni. Do ryżu dodaj również  czerwoną fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec ryż z wędzonką i fasolką czerwoną posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Zamieszaj delikatnie całość. Podawaj od razu jako danie na ciepło lub w temperaturze pokojowej.


Wypróbuj fenomenalny przepis na risotto z kiełbasą fenkułem i grzybami. Prawdziwa petarda smakowa. Podobnie jak ryż z boczkiem wędzonym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *