Sałata zielona ze śmietaną

Sałata zielona ze śmietaną to porwana na liście i rozłożona na talerzu sałata masłowa, a następnie polana kwaśną śmietaną i doprawiona solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałata zielona ze śmietaną to zwykła, nasza codzienna sałata masłowa porwana na liście lub mniejsze ich fragmenty i rozłożona na talerzu. Tak przygotowaną sałatę należy dość obficie polać dobrą kwaśną śmietaną i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedyś dawno temu, gdy byłem bardzo młody taka sałata bywała pysznym dodatkiem do drugiego dania. I była to miła odmiana wobec wszechobecnych na co dzień tzw. ciężkostrawnych warzyw w postaci np. marchewki duszonej na gęsto, albo co gorsze szpinaku na gęsto, którego chyba żadne dziecko nie lubiło. Brr.

Składniki

główka sałaty masłowej
kwaśna śmietana 18%
sól, pieprz

Sałata zielona ze śmietaną przepis

Warto wiedzieć, że liście naszej zwykłej sałaty masłowej są źródłem witamin A, C, E. Sałata ta zawiera również dużo soli mineralnych, przede wszystkim wapnia i żelaza. Przy tym ma niewiele kalorii, a jej liście składają się w znacznej mierze po prostu z wody. Właściwości zdrowotne sałaty masłowej sprawiają, że warto ją wprowadzić do swojej diety. Wykazuje ona bowiem działanie antyoksydacyjne i obniża poziom „złego” cholesterolu. Poprawia także trawienie, gdyż zawiera w swoim składzie błonnik pokarmowy, który pomaga oczyszczać organizm z toksycznych substancji.

Obierz główkę sałaty ze zniszczonych i zwiędłych liści, o ile takie są. Następnie oderwij zdrowe i jędrne liście sałaty z główki. Każdy z listków dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz. Ja do suszenia sałaty używam zwykłej plastikowej wirówki do sałaty, która rozprawia się z nadmiarem wody szybko i skutecznie, nie niszcząc jednocześnie delikatnych listków sałaty. Jeśli nie masz takiej wirówki po prostu odsącz liście z nadmiaru wody na kuchennych ręcznikach papierowych.

Osuszone i porwane na mniejsze kawałki liście sałaty rozłóż na talerzu, a następnie polej je gęstą, kwaśną śmietaną. Sałatę ze śmietaną posól, a następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj od razu jako dodatek do obiadu.


Przygotuj niesamowicie pyszne pierogi z borówkami podane z kwaśną śmietaną. Pierogi lepsze od tych babcinych, słowo.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *