Sałatka bawarska z mortadelą na kwaśno

Prosta sałatka bawarska z krojoną mortadelą z dodatkiem ogórków konserwowych i cebuli polana kwaśnym sosem.

Sałatka bawarska z mortadelą to jedna z najpopularniejszych sałatek u naszych zachodnich sąsiadów. Co więcej, zajadają się nią również w Szwajcarii. W zależności od regionu i kraju sałatki mogą nieco różnić się od siebie. W sałatce bawarskiej raczej nie uświadczysz dodatku sera, który z kolei obowiązkowo do tej sałatki dodają Szwajcarzy. Jak widzisz istnieje pewna dowolność w kształtowaniu smaku Wurstsalat. Każda z nich smakuje jednak świetnie.

Składniki na sałatkę

250 gramów mortadeli (Pariser, Lyoner)
3-4 ogórki konserwowe
mała czerwona cebula
natka pietruszki
szczypiorek lub dymka

Składniki na dressing do sałatki bawarskiej

3 łyżki octu z białego wina
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki marynaty z ogórków konserwowych
sól, pieprz

Sałatka bawarska z mortadelą przepis

Jeśli nie masz dobrej jakościowo mortadeli zamiennie możesz użyć dobrej parówkowej lub serdelków. Z mortadeli usuń skórę, a następnie pokrój kiełbasę w cienkie paski (julienne). Podobnie pokrój ogórki konserwowe. Stosunek kiełbasy do ogórków powinien wynosić mniej więcej 2⁄3 do 1⁄3. Ostatecznie jednak to Ty decydujesz o smaku swojej sałatki bawarskiej, zatem nie wahaj się nieco tych proporcji zachwiać w razie potrzeby. Pokrojone składniki przełóż do dużej miski.

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Najlepiej niech to będzie drobniutka kostka. Uważaj, aby nie przesadzić z ilością cebuli, bo sałatka nie będzie dobrze smakować. Posiekaną cebulę wrzuć do miski z mortadelą i ogórkiem konserwowym. Całość delikatnie zamieszaj dłońmi. Aby przełamać kolor posiekaj i dodaj do sałatki bawarskiej odrobinę natki pietruszki.

Pora przygotować dressing. W tym celu do małego słoika włóż wszystkie składniki, a następnie zakręć słoik zakrętką i intensywnie potrząsając naczyniem wymieszaj całość. Gotowym dressingiem polej sałatkę bawarską z mortadelą.

Sałatka bawarska z mortadelą sposób podania

Przykryj miskę folią aluminiową i wstaw sałatkę do lodówki na minimum godzinę. To konieczne, aby Twoja sałatka bawarska z mortadelą nabrała idealnego smaku. Serwuj w temperaturze pokojowej z dodatkiem świeżego pieczywa. Skoro to sałatka bawarska to oczywiście najlepszym wyborem będzie bawarski precel.


Wypróbuj również pyszny przepis na sałatkę egipską z ogórków i pomidorów.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *