Sałatka bożonarodzeniowa z Grecji

Sałatka bożonarodzeniowa rodem z Grecji składa się z komosy ryżowej, rukoli i liści szpinaku oraz awokado, papryki, pomidorków i mango. Całość posypuje się świeżą kolendrą i pestkami granatu, a na koniec polewa sosem winegret.

Sałatka bożonarodzeniowa rodem z Grecji składa się z komosy ryżowej, rukoli i liści szpinaku oraz awokado, papryki, pomidorków i mango. Całość posypuje się świeżą kolendrą i pestkami granatu, a na koniec polewa sosem winegret. Ta sałatka wspaniale komponuje się z pieczonymi mięsami, które zwykle królują podczas bożonarodzeniowego obiadu.

Składniki

komosa ryżowa (kina) kolorowa lub jasna
świeża rukola
świeży szpinak baby
awokado
czerwona papryka
pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
pestki granatu
ananas lub mango
dymka
świeża kolendra (lub natka pietruszki)
cytryna
oliwa

Sałatka bożonarodzeniowa przepis

Pokrój awokado, paprykę, mango lub ananasa i dymkę na kawałki, a następnie włóż do dużej miski. Dodaj pomidorki koktajlowe, liście szpinaku, rukolę oraz ugotowaną komosę ryżową. Sałatkę zamieszaj i wrzuć do niej posiekane liści kolendry oraz pestki granatu.

Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sól, pieprz do smaku. Polej dipem sałatkę i podawaj od razu.


Wypróbuj również <<przepis na greckie pierogi z serem>>.


Rekomendowane przepisy