Sałatka bożonarodzeniowa przepis z Grecji

Sałatka bożonarodzeniowa rodem z Grecji składa się z komosy ryżowej, rukoli i liści szpinaku oraz awokado, papryki, pomidorków i mango. Całość posypuje się świeżą kolendrą i pestkami granatu, a na koniec polewa sosem winegret.

Sałatka bożonarodzeniowa rodem z Grecji składa się z komosy ryżowej, rukoli i liści szpinaku oraz awokado, papryki, pomidorków i mango. Całość posypuje się świeżą kolendrą i pestkami granata, a na koniec polewa sosem winegret. Ta sałatka wspaniale komponuje się z pieczonymi mięsami, które zwykle królują podczas bożonarodzeniowego obiadu.

Składniki

komosa ryżowa (kina) kolorowa lub jasna
świeża rukola
świeży szpinak baby
awokado
czerwona papryka
pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
pestki granatu
ananas lub mango
dymka
świeża kolendra (lub natka pietruszki)
cytryna
oliwa

Sałatka bożonarodzeniowa przepis

Na początek przygotuj komosę ryżową, według przepisu podanego na opakowaniu. Warto wiedzieć, że komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej, uprawiana jest tam od 5 tys. lat. Komosa nazywana jest „złotem Inków”, „matką zbóż” głównie ze względu na wartości odżywcze i właściwości. Jest ona doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i błonnika, jest również źródłem witamin: kwasu foliowego, witaminy B1, witaminy E. Zawiera także wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Jest dobrą alternatywą dla białka zwierzęcego np. dla wegetarian lub wegan.

Gdy komosa ryżowa jest gotowa, pozostaw ją do wystygnięcia i przygotuj pozostałe składniki sałatki.

Awokado przekrój na pół, pozbaw je pestki, a następnie pokrój w kawałki dowolnej wielkości. Skrop awokado lekko sokiem z cytryny aby zachować jego kolor. Paprykę, mango lub ananasa i dymkę pokrój na kawałki, a następnie włóż do dużej miski. Dodaj do nich pokrojone wcześniej awokado (przygotuj również smarowidło z awokado).

Dodaj do miski pomidorki koktajlowe, możesz pozostawić je w całości, lub, jeśli są nieco większe, przekroić je na połówki. Umyj i dobrze odsącz z wody liście szpinaku i  rukolę, a następnie dodaj je do sałatki.

Na koniec dodaj do miski ugotowaną komosę ryżową. Sałatkę zamieszaj i wrzuć do niej posiekane liści kolendry oraz pestki granatu.

Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, sól, pieprz do smaku, a następnie polej tym dipem sałatkę i podawaj od razu posypane listkami kolendry i pestkami granatu.


Wypróbuj również przepis na greckie pierogi z serem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *