Sałatka coleslaw surówka jak się patrzy

Sałatka vel surówka Coleslaw to pyszny dodatek do obiadu przygotowany z siekanej białej kapusty z dodatkiem startej marchewki doprawiony majonezem i jogurtem greckim.

Sałatka Coleslaw to pyszny dodatek do obiadu przygotowany z siekanej białej kapusty z dodatkiem startej marchewki doprawiony majonezem i jogurtem greckim. Sałatka Coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek. W rozumieniu kuchni polskiej ta znana sałatka jest po prostu surówką. Takowych jednak poza Polską niewiele, więc przyjęto nazwę obiegową sałatka. Jej bazą jest biała słodka surowa kapusta, do której dodać można marchew, ananasa i jeden Bóg raczy wiedzieć co jeszcze. Składniki łączy się zwykle majonezem. Ja zapraszam na moją wersję sałatki Coleslaw.

Składniki

500 gramów białej kapusty
marchewka
czerwona cebula (niezbyt duża)
mała cytryna
majonez
jogurt grecki
sól, pieprz

Sałatka Coleslaw przepis

Głównym składnikiem sałatki jest oczywiście biała kapusta. Główka kapusty nie powinna być zbyt mocno zbita, lecz lekka jak powiew bryzy morskiej. Kapustę poszatkuj według własnego uznania. Niektórzy wolą grube sprężyste paski, inni sieczkę zbliżoną do siana. Pamiętać jednak należy, że skoro to surówka to kapustę będziesz zajadać surową. A zatem jeżeli Twoje uzębienie rusza się jak mrówki w kopcu lepiej posiekaj kapustę drobniej.

Do poszatkowanej kapusty zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę. Obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę cebulę. Dodając ją do sałatki uważaj, aby nie zdominowała jej smaku. Następnie wyciśnij sok z cytryny bezpośrednio do miski z warzywami.

Dodaj do sałatki Coleslaw po dwie łyżeczki majonezu i jogurtu greckiego. Jogurt powinien być gęsty i mieć zawartość minimum 5% tłuszczu. Następnie  dodaj sól i sporo zmielonego pieprzu. Teraz zamieszaj dokładnie całość delikatnie naciskając kapustę, aby puściła nieco swoich soków.

Sałatka Coleslaw sposób podania

Spróbuj swoją sałatkę Coleslaw. Będzie kwaśna, wiem. Sok z cytryny i jogurt są tego powodem. Zwykle dodaje się nieco cukru do przełamania tej kwaśności, ja jednak wolę dołożyć w takim przypadku jeszcze nieco startej marchewki. Finalnie, uwierz, po odstaniu 3 godzin ta kwaśność niemal całkowicie i tak zanika. Podawaj jako surówkę do czego tylko Ci się zamarzy. Znakomicie pasuje do dań z grilla, do ryb, do burgerów.


Przygotuj łatwo łazanki z kiełbasą i białą kapustą. Coś pysznego. Podobnie jak sałata zielona ze śmietaną. Mój ulubiony dodatek do obiadu z czasów PRL.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *