Sałatka kreteńska według poniższego przepisu to moja propozycja na urozmaicenie tradycyjnej sałatki kreteńskiej lub też greckiej. Tę sałatkę szczególnie polecam amatorom nieco pikantniejszych dań. W tej wersji sałatka jest wspaniałą propozycją na letni posiłek, kiedy warzywa niezbędne do jej przyrządzenia są najbardziej dojrzałe i po prostu pyszne. Moja sałatka kreteńska jest prosta w przygotowaniu i będzie doskonałym dodatkiem do dań z grilla, których w okresie letnim zazwyczaj spożywamy dużo. Pamiętaj jednak, żeby do sałatki użyć warzyw bardzo dojrzałych i przyrządzić ją tuż przed samym podaniem. Absolutnie nie może spędzić ani chwili w lodówce. Również dressing winien został zaaplikowany bezpośrednio przed podaniem sałatki na stół.
Składniki
kilka bardzo dojrzałych pomidorów gruntowych;
1 dojrzały ogórek;
1 czerwona cebula;
mała zielona papryka;
200 gramów sera feta;
garść czarnych oliwek z pestką;
kilka marynowanych papryczek peperoncino lub jalapeno
suszone oregano;
oliwa extra vergine;
ocet winny;
pieprz;
sól morska;
Sałatka kreteńska przepis
Pamiętaj, że wszystkie warzywa, których używasz do sałatki muszą mieć temperaturę pokojową i być jak najbardziej dojrzałe. Lodówka to zabójca smaku warzyw jak i samej sałatki. Wszystkie warzywa do sałatki umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi, ale ich nie obieraj, ponieważ zdecydowanie lepiej smakują i wyglądają ze skórką.
Sposób przygotowania sałatki kreteńskiej
Pokrój pomidory w kawałki według własnego uznania, ale raczej nie krój ich w plasterki, bo się rozpadną i będą nieładnie wyglądać w sałatce. Zalecam zastosowanie pomidorów odmiany Lima, które mają dużo miąższu, a niewiele pestek. Bardzo dobrze na sałatkę nadadzą się także pomidory tzw. Bawole Serca.
Pora na cebulę, która jest ważnym składnikiem mojej sałatki. Najlepsza byłaby oczywiście biała cebula dostępna w krajach basenu Morza Śródziemnego, ponieważ jest ona łagodna, delikatna i bardzo pyszna. Niestety u nas jej nie dostaniesz, dlatego czerwona cebula będzie dobrym zamiennikiem. A zatem czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka.
Pokrojone pomidory i czerwoną cebulę przełóż na głęboki talerz. Pokrój ogórka w półplastry lub kawałki dowolnej wielkości. Paprykę pokrój w cienkie plasterki, a następnie w półkrążki. Papryczki peperoncino lub jalapeno wyjmij z zalewy i odsącz na ręczniku papierowym. Ilość i stopień ostrości sałatki dopasuj do swoich preferencji.
Sałatka kreteńska z pikantnym akcentem sposób podania
Ogórki, zieloną paprykę i papryczki marynowane ułóż na talerzu z pomidorami i cebulą. Warzywa posyp solą morską, a także świeżo zmielonym pieprzem. Posyp sałatkę suszonym oregano, a następnie dodaj oliwki. Oczywiście koniecznie czarne i koniecznie z pestką. Skrop całość niewielką ilością białego octu winnego (około 1 łyżeczki) oraz dość sporą ilością jak najlepszej oliwy extra vergine. Na wierzch sałatki połóż plasterek sera feta (około 100 gramów na osobę) i dodatkowo posyp fetę odrobiną suszonego oregano. Sałatka ze świeżych warzyw, a zatem i sałatka kreteńska zawsze winna być podawana w temperaturze pokojowej.
Wypróbuj oryginalny przepis na sałatkę grecką horiatiki. Smakuje niebiańsko dobrze!