Sałatka nicejska przepis bardzo swobodny

Sałatka nicejska przygotowana z tuńczykiem i warzywami, jednak w wersji nieco odmiennej od oryginalnej sałatki z Lazurowego Wybrzeża.

Sałatka nicejska przygotowana z tuńczykiem i warzywami, jednak w wersji nieco odmiennej od oryginalnej sałatki z Lazurowego Wybrzeża. Sałatka nicejska ma wiele twarzy. Głównymi jej składnikami w mojej wersji (tak, jak w oryginale) są tuńczyk i jajka, pozostałe składniki zaś w porównaniu do oryginału są raczej dowolne choćby z tego powodu, że nie pasuje mi w niej fasolka szparagowa. Ale mniejsza o nazwę. Moja sałatka nicejska jest po prostu pyszna. Ważne, aby użyć jak najwyższej jakości tuńczyka, a za dip wystarczy oliwa, w której ów tuńczyk spoczywał. Jeśli jednak wolisz przyrządź dip z oliwy, anchois i/lub cytryny. Sałatkę najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu.

Składniki

około 100 gramów tuńczyka w oliwie;
sałata masłowa, lodowa lub mix sałat;
1 lub 2 pomidory (najlepiej Lima);
1 świeży ogórek;
kilka rzodkiewek;
garść czarnych oliwek;
2 jajka;
szczypiorek;
sól, pieprz;

Sałatka nicejska przepis

Sprawcą całego zamieszania jest kupiony z jednym ze sklepów sieciowych za ludzkie pieniądze słoiczek wybornego tuńczyka w oliwie, to ważne, w oliwie, nie w oleju słonecznikowym. Jeżeli możesz sobie pozwolić kup, bo warto. W takim słoiczku jest aż 280 gramów samej ryby, więc wystarczy Ci do kilku różnych potraw. Oliwa w tym słoiczku przesiąknięta jest wspaniałym smakiem tuńczyka. Warto!

Do miski wrzuć porwane liście sałat. Mogą to być zwykła, lodowa, radicchio lub inne, jakie lubisz. Jeszcze lepiej, jeśli będzie to mieszanka sałat. Dodaj pokrojone w spore kawałki dojrzałe pomidory, a także trochę świeżego ogórka. Następnie wrzuć pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz garstkę czarnych oliwek w całości. Sałatkę posól, popieprz, a następnie skrop 2 łyżkami oliwy z tuńczyka (jest naprawdę fenomenalna, mocno aromatyczna). Delikatnie wymieszaj sałatkę i wyłóż na talerze. Na jej wierzchu rozłóż pokrojone w ćwiartki jajka ugotowane na twardo.

Rybę wyjmij ze słoiczka i delikatnie rozdziel na mniejsze kawałki, następnie nałóż na wierzch sałatki. Z takim tuńczykiem sałatka nicejska będzie naprawdę wyjątkowa. Na koniec skrop odrobiną oliwy ze słoiczka po tuńczyku i posyp posiekanym szczypiorkiem.


Rewelacyjna pasta z tuńczyka z kozim serkiem, koniecznie wypróbuj jako idealne smarowidło do pieczywa


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *