Sałatka po grecku w stylu wolnym

Sałatka przygotowana po grecku z dodatkiem miksowanych warzyw oraz makaronu w kritharaki i sera halloumi z rusztu.

Sałatka po grecku w dowolnym wykonaniu to moja odpowiedź na znaną wszystkim sałatkę horiatiki. Jak wygląda sałatka grecka chyba każdy wie i każdy kiedyś jej próbował. Moja sałatka po grecku przygotowana została zupełnie inaczej, z dodatkiem innych warzyw, aniżeli ta tradycyjna. Również zamiast sera feta użyłem sera halloumi, który doskonale nadaje się na grilla, czy do smażenia na patelni. Wspaniale się przypieka tworząc chrupiącą skórkę, w środku zaś pozostaje lekko ciągnący się. Kupisz go w delikatesach i większych supermarketach.

Składniki

około 150 gramów sera halloumi na osobę;
200 gramów makaronu w kształcie ryżu;
połowa żółtej papryki;
połowa czerwonej papryki;
garść zielonego groszku;
garść czarnych oliwek;
bulwa kopru włoskiego;
dymka;
pęczek koperku;
pęczek natki pietruszki;
mała garść pistacji;
oliwa extra vergine;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Sałatka po grecku przepis

Groszek wrzuć na wrzącą wodę i gotuj chwilę, aż zmięknie, Następnie przelej go zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj według wskazań na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj papryki czerwoną i żółtą, oczyść je z nasion, umyj, osusz. Posiekaj grubo bulwę kopru włoskiego, posiekaj również koperek, natkę pietruszki i dymkę. Papryki, koper włoski i zioła wrzuć do miski malaksera. Metodą pulsacyjną bardzo krótko przesiekaj wszystko tak, aby warzywa pozostały w małych kawałeczkach.

Odcedź makaron, przelej zimną wodą, aby nieco przestygł i wrzuć do miski. Dodaj do niego przesiekane w malakserze warzywa i zioła. Do sałatki dodaj groszek oraz czarne oliwki. Całość posól, popieprz, a następnie polej oliwą extra vergine i skrop sokiem z cytryny.

Sałatka po grecku sposób podania

Ser wyjmij z opakowania, opłucz i przekrój w połowie w poprzek. Smaż ser na patelni do momentu, aż z wierzchu stanie się chrupki, a w środku będzie lekko ciągnący się. Najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej, ser jednak powinien być podawany prosto z patelni, aby pozostał chrupki i ciągnący się.


Wypróbuj także ciekawy <<przepis na quesadilla z tuńczykiem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *