Sałatka ryżowa z tuńczykiem papryką i fasolką

Sałatka ryżowa przygotowana z fasolki, kukurydzy, groszku, papryki i ogórków podana z tuńczykiem w sosie własnym.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem to sałatka z cyklu „szybkie i proste jadło”, które doskonale sprawdza się w codziennym domowym menu. Składniki do jej przygotowania są w zasadzie dowolne, ale bazą są ryż i puszka tuńczyka. Nie czarujmy się, w dzisiejszych czasach w większości naszych kuchni te składniki są na porządku dziennym. A co dodatkowo do sałatki? Ano to, co jest w lodówce. I nie ma co się obrażać, że warzywa z puszki, a ogórki nie domowe. Cóż, czasem tak po prostu jest. I nie ma w tym nic złego. Zapraszam na prostą, szybką w przygotowaniu i naprawdę pyszną sałatkę.

Składniki

100 gramów ryżu basmati;
1 puszka warzyw (np. mieszanka meksykańska);
1 puszka czerwonej fasolki kidney;
majonez;
jogurt naturalny;
1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
2 nieduże ogórki konserwowe;
1 mała czerwona papryka;
trochę dymki;
sól, pieprz;

Sałatka ryżowa z tuńczykiem przepis

Sto gramów ryżu basmati ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż odstaw na bok, aby przestygł. Oprócz ryżu do przygotowania sałatki potrzebować będziesz: puszkę warzyw (np. mieszanka meksykańska), puszkę czerwonej fasolki kidney, majonez, jogurt naturalny, puszkę tuńczyka w sosie własnym, dwa nieduże ogórki konserwowe, małą czerwoną paprykę, a także trochę dymki.

Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Dodaj warzywa z puszki i fasolkę kidney (jedno i drugie po wyjęciu z puszek dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odcieknij przed przełożeniem do miski). Dodaj także posiekaną w bardzo drobną kostkę paprykę i ogórki konserwowe oraz posiekaną dymkę.

Do miski dodaj przestudzony (ale nie zimny) ryż. To, co zwiąże sałatkę to jogurt i majonez. Dodaj mniej więcej dwie łyżki majonezu i dwie łyżki jogurtu. Na koniec przypraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem sposób podania

Dokładnie wymieszaj sałatkę, w razie konieczności dopraw jeszcze według własnego uznania. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej smakuje 10-15 minut po wyjęciu z lodówki.


Oto sałatka szwajcarska z serem, przepis przepyszny. Spróbuj, jak smakuje również makaron z tuńczykiem z dodatkiem selera naciowego oraz oliwek.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *