Sałatka śledziowa z groszkiem i marchewką

Rewelacyjna sałatka śledziowa z krojonego fileta typu matias oraz zielonego groszku, marchewki, cebuli i ogórków konserwowych połączona majonezem.

Sałatka śledziowa to kolejny rarytas dla fanów tej skromnej, ale smacznej ryby. Śledzie po prostu uwielbiam, mógłbym jeść je codziennie. Ponieważ jednak staram się nie przesadzać z niczym jadam je „zaledwie” kilka razy w miesiącu. Dzisiaj proponuję śledzie w formie sałatki. A w sałatce oprócz śledzia znalazły się m.in. marchewka i groszek. Sałatka jest naprawdę pyszna, lekko kwaśna od śledzi, z wyraźnym smakiem warzyw. To prosta i smaczna sałatka. Je się ją z prawdziwą przyjemnością.

Składniki

350 gramów płatów śledziowych typu Bismarck (kwaśnych);
1 duża marchewka;
dwie garści świeżego lub mrożonego groszku;
1 cebula (najlepiej biała, jest łagodniejsza);
2 ogórki konserwowe;
majonez;
sól, pieprz;

Sałatka śledziowa z warzywami przepis

Płaty śledziowe winny być ze skórą takie typu Bismarck, czyli solone, kwaśne, najlepiej takie na wagę (około 350 gramów).

Marchewkę obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Zarówno marchewkę, jak i mrożony groszek ugotuj. Pamiętaj, warzywa powinny być „al dente”, nie rozgotuj ich ! Mrożony groszek powinien być ugotowany po około 3 minutach od momentu zalania go wrzątkiem, marchewka będzie potrzebować kilku minut więcej. Warzywa po ugotowaniu odcedź na durszlaku i przelej dość obficie zimną wodą, dzięki czemu zachowasz ładny kolor warzyw. Pamiętaj, że nie ma żadnych przeszkód, aby marchewkę i groszek gotować razem. Oczywiście aby sałatka była błyskawiczna w przygotowaniu możesz użyć marchewki i groszku ze słoika, ale uwierz, że sałatka smakuje wtedy dużo gorzej. No i ma bury kolor, ponieważ warzywa się rozpadają.

Płaty śledziowe pozbaw skóry i pokrój w nieduże kawałki, np. w kostkę. Również w drobną kostkę pokrój ogórki konserwowe. Do dużej miski włóż pokrojone śledzie, ogórki konserwowe i ugotowany groszek.

Porada-> ilość poszczególnych składników w tej sałatce pozostawiam Twojej decyzji.

Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz ugotowaną marchewkę. Na koniec dodaj kopiatą łyżkę ulubionego majonezu. W wersji light możesz użyć tego z mniejszą zawartością tłuszczu lub gęstego jogurt, ale wtedy nie gwarantuję smaku. Dodaj świeżo zmielony pieprz i trochę soli.

Porada-> śledź jest dość słony więc uważaj, żeby sałatka śledziowa nie była przesolona.

Wymieszaj dobrze sałatkę, dopraw jeszcze w razie konieczności. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 do 3 godzin, aż sałatka śledziowa „przegryzie się”. Najlepiej smakuje podana chwilę po wyjęciu z lodówki.


Spróbuj również moje śledzie opiekane w kwaśnej zalewie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *