Sałatka szwajcarska z kiełbasą i serem Gruyere

Sałatka szwajcarska z krojonego twardego sera Gruyere, cebuli i kiełbasy parówkowej polana sosem winegret z dodatkiem musztardy.

Sałatka szwajcarska to bardzo prosta i naprawdę smaczna rzecz. Składa się w zasadzie z trzech składników, a jednym z nich jest oczywiście ser. Nie ma Szwajcarii bez pysznych serów przecież. Poważniej rzecz ujmując ta sałatka szwajcarska może mieć lokalne oblicza. Będzie zatem sałatką polską lub wiejską, jeśli użyjesz dobrej kiełbasy parówkowej i jednego z naszych dojrzewających serów. Będzie węgierską, bo i u Madziarów dobrych kiełbas, czy mortadeli nie brakuje. Z serem nieco gorzej, ale ser trapistów na pewno da radę w tej sałatce. A już całkiem, całkiem poważnie rzecz ujmując postaraj się najpierw zrobić tę sałatkę według mojego przepisu, aby poznać jej prawdziwy smak. Jeśli zachwyci Cię smak oryginału, zapewne skusisz się i przygotujesz inne wersje tej sałatki.

Składniki

300 gramów wysokiej jakości kiełbasy parówkowej (najlepiej Lyonnaise lub Pariser);
150 gramów sera dojrzewającego klasy Gruyere;
1 czerwona cebula;
szczypiorek;
2 łyżki oliwy extra vergine;
2 łyżki białego octu winnego;
1 łyżeczka musztardy Dijon;
1 łyżeczka majonezu;
sól, pieprz;

Sałatka szwajcarska przepis

Sałatkę zacznij przygotowywać od zrobienia dipu. Do małego słoiczka wlej 2 łyżki białego octu winnego i tyle samo oliwy extra vergine. Oliwa musi być jak najwyższej jakości. Dodaj 1 łyżeczkę musztardy Dijon, a także tyle samo dobrego majonezu. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zakręć słoiczek i energicznie, aczkolwiek krótko potrząsając nim połącz wewnątrz znajdujące się składniki w jednolity dip. Gotowy dip odstaw na bok.

Gdy masz gotowy dip, możesz przygotować pozostałe składniki sałatki. Z kiełbasy zdejmij skórkę, a następnie pokrój kiełbasę w niezbyt duże kawałki, najlepiej w półplasterki. Z sera odetnij niejadalną skórkę i pokrój go w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie pokrojone kiełbasę, ser i cebulę włóż do dużej miski.

Składniki sałatki zalej wcześniej przygotowanym dipem.

Na koniec dodaj do sałatki posiekany szczypiorek oraz dopraw w razie konieczności solą, a także pieprzem. Smakuje najlepiej podana w temperaturze pokojowej.


Poznaj jak smakuje sałatka meksykańska z kukurydzą>>. Warto!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *