Sałatka z awokado z łososiem wędzonym

Sałatka z dojrzałym i miękkim awokado oraz z łososiem wędzonym na zimno, wzbogacona gotowanym jajkiem oraz rukolą skropiona tuż przed podaniem oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z dojrzałym i miękkim awokado oraz z łososiem wędzonym na zimno to prawdziwe bogactwo smaku. Zwłaszcza, że wzbogacona została gotowanym jajkiem oraz rukolą, a tuż przed podaniem skropiona oliwą i sokiem z cytryny. Trudno cokolwiek tutaj dodać, lepiej zabrać się za przygotowanie tej niesamowitej sałatki, a następnie zajadać się ze smakiem. Należy jednak pamiętać, aby składniki użyte do tej sałatki były jak najwyższej jakości.

Składniki

duże awokado (miękkie)
100 gramów łososia wędzonego na zimno
świeża rukola
wiejskie jajko ugotowane na twardo
świeży koperek
oliwa extra vergine
cytryna
pieprz

Sałatka z awokado przepis

Umyj i dobrze osusz świeżą rukolę. To ważne, aby rukolę dobrze osuszyć, wszak woda w sałatce nam niepotrzebna. Ja do suszenia sałat i ziół używam zwykłej plastikowej wirówki, która rozprawia się z nadmiarem wody szybko i skutecznie, nie niszcząc jednocześnie delikatnych listków. Osuszoną rukolę rozłóż na dużym talerzu.

Na rukoli rozłóż plastry łososia wędzonego oraz ugotowane i podzielone na ósemki wiejskie jajko. Przekrój awokado na połowę, a następnie wyjmuj łyżeczką jego kawałki i rozkładaj na talerzu pomiędzy plastrami łososia. Całość posyp posiekanym świeżym koperkiem. Skrop sałatkę z awokado oliwą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj świeżo zmielony pieprz do smaku.

Podawaj od razu z cząstkami pomidora oraz z ostrymi papryczkami marynowanymi.


Wypróbuj <<przepis na krupnioki z grilla>>. To stanowczo zbyt dobre danie, aby wciąż tak niewiele o nim pisać w mediach. A jeśli wciąż masz ochotę na awokado wypróbuj mój <<przepis na awokado z krewetkami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *