Sałatka z białej fasolki i papryki marynowanej

Sałatka z białej fasolki z puszki z dodatkiem marynowanej czerwonej papryki, świeżej kolendry i dymki skropiona oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z białej fasolki z dodatkiem marynowanej czerwonej papryki, świeżej kolendry i dymki skropiona oliwą i sokiem z cytryny. To bardzo prosta, ale ciekawa w smaku sałatka. Jej głównym składnikiem jest oczywiście drobna, biała fasolka. Użyłem takiej z puszki ze względu na ograniczony czas. Jeżeli wolisz możesz oczywiście użyć świeżej fasolki, namoczonej uprzednio przez noc i gotowanej. Jeżeli użyjesz tej z puszki przygotowanie tej sałatki zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Moja sałatka z białej fasolki świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu, ale i jako samodzielna potrawa. Najczęściej serwuję ją do falafeli, ale raz na czas jadam z przyjemnością np. na lunch.

Składniki

480 gramów małej, białej fasolki z puszki (2 puszki);
kilka płatów grillowanej, marynowanej papryki;
dymka;
świeża kolendra;
oliwa extra vergine;
1 cytryna lub limonka;
sól, pieprz;

Sałatka z białej fasolki przepis

Przygotuj dymkę oraz grillowaną paprykę, najlepiej bez skóry. Ja używam takiej greckiej w zalewie,  ponieważ jest najlepsza w smaku. W sklepach wybór marynowanych grillowanych papryk jest spory, zatem z pewnością znajdziesz coś dla swojego podniebienia. Ta grecka to jednak zdecydowanie najlepsza grillowana papryka w zalewie, jaką znam. Paprykę pokrój w drobną kostkę lub paski, w zależności od Twojego upodobania.

Posiekaj również dość drobno 3 lub 4 dymki. Do miski wrzuć odcedzoną i opłukaną białą fasolkę (2 puszki, w sumie 480 gramów fasolki). Dodaj posiekaną, grillowaną paprykę z zalewy oraz posiekaną dymkę. Przygotuj przyprawy do sałatki, czyli sól, pieprz, limonkę lub cytrynę, oliwa extra vergin.

Umyj i osusz garść świeżej kolendry, następnie porwij ją w rękach i wrzuć do miski. Dopraw wszystko solą, pieprzem, sokiem z limonki i oliwą. Alternatywnie możesz wszystkie składniki dipu wymieszać w małym słoiczku i wlać gotowy do sałatki.

Sałatka z białej fasolki sposób podania

Wymieszaj całość delikatnie, spróbuj i w razie konieczności dopraw dodatkowo, aby smak był zbalansowany (sok z cytryny, sól, pieprz, kolendra, oliwa). Smakuje po odstaniu około 20 minut, gdy dip połączy wszystkie smaki i składniki. Podawaj udekorowaną listkami świeżej kolendry.


Spróbuj też sałatka ze śledziem wędzonym przepis łatwy i szybki. Smakować Ci z pewnością będzie również sałatka z soczewicy z ryżem i papryką.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *