Sałatka z botwinki wiosną obowiązkowa

Sałatka z botwinki powstaje z pieczonych i krojonych drobno buraków czerwonych z dodatkiem świeżego koperku i soku z cytryny.

Sałatka z botwinki to znakomity dodatek do obiadu. Całość powiewa lekkością i świeżością wiosny. Taka sałatka pasować będzie do różnych mięsiw, zarówno duszonych, podawanych z sosem, jak i do dań z grilla. Wreszcie wyobrażam sobie ją jako ciekawą przekąskę na lunch. Biorąc jednakże pod uwagę konieczność pieczenia buraków najrozsądniejszym będzie przygotowanie jej wraz z pieczystym w piekarniku.

Składniki

2 duże pęczki botwinki z większymi buraczkami;
pęczek świeżego koperku;
masło;
oliwa z oliwek;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Sałatka z botwinki przepis

Podstawą jest oczywiście świeżutka botwinka. Przygotuj dwa spore pęczki. Z botwinek odetnij buraczki. Umyj je dobrze, osusz, przełóż do naczynia żaroodpornego, posól odrobinę, polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Upieczone buraczki lekko przestudź, a następnie obierz ze skóry. Posiekaj drobno łodyżki botwinki, a liście grubo. Przygotuj małą garść świeżego koperku. Upieczone, obrane ze skóry buraki pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła, po czym wrzuć łodyżki botwinki. Smaż je około 2 minut. Na patelnię wrzuć liście botwinki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Smaż całość kolejne 2 minuty. Dodaj garść posiekanego koperku, sól i pieprz. Następnie dodaj posiekane buraczki.

Świetnie smakuje z pieczystym, np. z pieczoną przepiórką (<<przepis na przepiórki pieczone>>).

Rekomendowane przepisy