Sałatka z buraków przepis prosto z Krety

Sałatka z buraków może być rewelacyjna i wcale nie musi zawierać tony majonezu. Wystarczą tylko buraki, groszek i oliwa.

Sałatka z buraków może być rewelacyjna i wcale nie musi zawierać tony majonezu. Co ważniejsze, nie musi zawierać go w ogóle. W poniższy sposób przyrządza się sałatkę na Krecie, wyspie słońca i dobrego zdrowego jedzenia. Buraki są tutaj bardzo popularnym warzywem, ale jak to w Grecji jadą się je z oliwą. Trudno o prostszy przepis i o smaczniejsze a jednocześnie zdrowsze jedzenie. Nie czekaj, biegnij po buraki i zrób tę prostą i niezwykłą sałatkę.

Składniki

pęczek botwinki z buraczkami
dwie garści zielonego groszku
oliwa extra vergine
ocet z czerwonego wina
sól, pieprz

Sałatka z buraków przepis

Buraczki powinny być małe, młode. Wiem, że w Polsce botwina występuje wiosną. Na Krecie wiosna trwa od listopada, więc botwinka występuje już teraz. Oczywiście mniejsze buraczki to krótszy czas gotowania i lepszy smak.

Botwinkę podziel na trzy części. Osobno odłóż buraczki, a osobno łodygi i liście.

Do garnka wlej wodę, posól ją, a następnie wrzuć do niej oczyszczone buraczki i ich łodygi. Gotuj na średnim ogniu do miękkości buraczków, czyli około 20 minut. Oczywiście czas gotowania zależy od wielkości buraczków. Jeśli są duże wymagać będą dłuższego gotowania. W takim wypadki łodygi wrzuć mniej więcej w połowie gotowania buraków. Gdy buraczki są miękkie wrzuć do garnka liście botwinki. Gotuj wszystko kilka minut od momentu ponownego zagotowania się wody. Ugotowane buraki wyjmij z wody i odstaw, aby przestygły i osiągnęły temperaturę pokojową.

Wykorzystaj gorącą wodę, w której gotowały się buraki i wrzuć do niej dwie garści groszku i gotuj 10 minut do miękkości.

Posiekaj drobno łodygi botwinki i wrzuć je do dużej miski. Gdy buraki nieco przestygną ich skórka bez problemu odejdzie pod naporem Twoich palców. Pokrój drobno buraczki i przełóż je do miski. Odcedź ugotowany groszek i również włóż go do miski. Sałatkę z buraków polej oliwą do smaku. Nie zalewaj buraków oliwą, ma ona jedynie dodać im smaku. Same w sobie smakują przecież fantastycznie, prawda?

Sałatka z buraków sposób podania

Następnie posól sałatkę, posyp nieco świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec skrop octem winnym według uznania. Wymieszaj. Gotowe. Podawaj wraz z ugotowanym liśćmi botwinki. Tuż przed podaniem możesz sałatkę dodatkowo skropić octem winnym do smaku.


Przyrządź boczniaki smażone na sposób chiński i poznaj jak smakuje grecka sałatka z burakami przyrządzona na gęstym jogurcie greckim.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *