Sałatka z ciecierzycą i groszkiem po grecku

Sałatka z ciecierzycą, czyli sałatka z ciecierzycy z dodatkiem gotowanego groszku, grillowanej marynowanej papryki i rzodkiewkami skropiona obficie sosem winegret.

Sałatka z ciecierzycą według poniższego przepisu może być z powodzeniem traktowana jako samodzielne danie, ale równie dobrze pasować będzie do niemal każdego posiłku. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, jak i do wegetariańskich, w tym rybnych. Jest uniwersalna i bardzo bardzo smaczna. Na Krecie, gdzie przebywam przez dużą część roku warzywa strączkowe są wręcz uwielbiane. Co prawda ciecierzycę podaje się tam nieco inaczej, ale przecież kuchnia to nie dyktat. Z drugiej strony z pewnością żaden Grek nie odmówiłby zjedzenia takiej sałatki. Zatem do dzieła.

Składniki

puszka ciecierzycy (240 gramów po odcieku);
grillowana papryka marynowana;
około 100 gramów świeżego zielonego groszku;
2 ząbki czosnku;
oliwa extra vergine;
natka pietruszki;
pęczek koperku;
dymka;
kilka rzodkiewek;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Sałatka z ciecierzycą przepis

Ciecierzycę wyjmij z puszki, opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku aby odciekła.

Przygotuj sos winegret. W tym celu do małego pojemnika lub słoiczka wciśnij obrany ząbek czosnku. Wlej do pojemniczka czosnkiem 3 łyżki oliwy extra vergine, następnie wciśnij świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zakręć pojemnik i dobrze nim potrząsaj przez chwilę, aby wewnątrz powstała smakowita emulsja. Spróbuj jej i w razie konieczności dopraw którymś ze składników, który jest Twoim zdaniem najmniej wyczuwalny. Odstaw sos na bok, wykorzystasz go później.

Groszek wrzuć na lekko osoloną, gotującą się wodę. Gotuj go kilka minut, aż zmięknie, ale nie rozgotuj go. Gdy będzie gotowy odcedź go i przelej obficie zimną wodą. To ważne aby groszek zachował soczystą zieleń.

Do dużej miski wrzuć odciekniętą ciecierzycę, oraz, bezpośrednio po ugotowaniu i przelaniu żimną wodą, groszek.

Grillowaną paprykę wyjmij z marynaty odsącz i pokrój w nieduże kawałki. Dodaj do sałatki. Następnie posiekaj i wrzuć do miski z sałatką niedużą garść świeżego koperku. Do powstającej sałatki dodaj również nieco pokrojonej natki pietruszki.

Sałatka z ciecierzycą propozycja podania

Pora na ostateczne ukształtowanie sałatki. Przygotuj trochę dymki i kilka rzodkiewek, będą fajnie chrupać. Dymkę drobno posiekaj, rzodkiewki pokrój w małe kawałki. Dodaj do sałatki. Sałatka z ciecierzycą po grecku jest już właściwie gotowa, więc wlej do niej wcześniej przygotowany sos winegret. Wymieszaj sałatkę dokładnie i odstaw ją na 20 minut, to ważne. Nabierze niewiarygodnego smaku. Znakomite danie solo, albo jako dodatek. Pasuje chyba do wszystkiego.


Poznaj ciekawy przepis <<ciecierzyca z chorizo i porem>> albo klasyczny <<przepis na kaszę pęczak z warzywami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *