Sałatka z kukurydzą i kolendrą po meksykańsku

Sałatka z kukurydzą może być świetnym dodatkiem do niemal każdego posiłki. Przygotowana została ziaren kukurydzy gotowanej, posiekanych pomidorów, ostrych papryczek, dymki i świeżej kolendry, a przed podaniem skropiona sokiem z limonki i oliwą.

Sałatka z kukurydzą może być świetnym dodatkiem do niemal każdego posiłku. Przygotowana została z ziaren kukurydzy gotowanej, posiekanych pomidorów, ostrych papryczek, dymki i świeżej kolendry, a przed podaniem skropiona sokiem z limonki i oliwą. Ta sałatka z kukurydzą jest świetnym dodatkiem do dań z grilla, ale także do każdego nawet najzwyklejszego obiadu domowego. Pamiętać jednak należy, że jednym ze składników jest kolendra, które ma bardzo specyficzny aromat i zapewne nie będzie współgrała z niektórymi smakami. Od czegóż jednak Twoja wyobraźnia. Moja sałatka z kukurydzą może być przyrządzona ze świeżej kukurydzy, kiedy ta jest dostępna w sezonie, ale smakuje równie dobrze z kukurydzą z puszki. Czasem, ku zaskoczeniu, tak po prostu bywa.

Składniki

3 świeże kukurydze;
5 dojrzałych pomidorów;
pęczek świeżej kolendry;
dymka;
ostra papryczka jalapeno lub chilli;
1 limonka;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Sałatka z kukurydzą przepis

Kukurydze obierz z liści, „włosów”, a także obetnij ich końcówki. Umyj je pod bieżącą wodą. Wrzuć kukurydze na gotującą się, dobrze osoloną wodę (dowiedz się <<jak ugotować kukurydzę>>).

Porada-> optymalny czas gotowania kukurydzy wynosi 7 do 10 minut.

Podczas gdy kukurydze się gotują umyj pomidory umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój pomidory na połowę albo na ćwiartki i usuń pestki. Oczywiście jeżeli wolisz możesz na samym początku pozbawić pomidory skórek, to sprawa indywidualna. Wstępnie przygotowane pomidory pokrój w drobną kostkę.

Papryczki jalapeno to najlepszy dodatek do mojej sałatki. Musi być nieco (lub nieco bardziej) ostro. Jeśli ich nie zdobędziesz użyj papryczek chilli. Papryczki jalapeno posiekaj bardzo drobno. Posiekaj również 1 gałązkę dymki. Uważaj, dymka to konieczny dodatek do mojej sałatki, ale dodana w nadmiarze może zepsuć jej smak. Najlepiej dodawaj jej po trochu, aby „nie przedobrzyć”.

Porada-> zbyt duża ilość dymki może zepsuć smak sałatki.

Wszystko przygotowane, a kukurydze właśnie się ugotowały. Wyłóż je na talerz z ręcznikami papierowymi i pozostaw na kilka minut, aby przestygły. Przestudzone kukurydze ustaw pionowo na desce do krojenia i dużym, ostrym nożem cięciem z góry na dół skrawaj ich ziarna.

Ziarna kukurydzy przełóż do dużej miski. Wrzuć do nich część pokrojonych w kostkę pomidorów, nie dodawaj od razu całości. Gdy dodasz wszystkie składniki zdecydujesz, czy dodać jeszcze pomidorów, czy też nie. Do miski z kukurydzą i pomidorami wrzuć posiekane jalapeno i nieco posiekanej dymki. Dodaj sól, a także świeżo zmielony pieprz do smaku.

Świeża kolendra w mojej sałatce zrobi dużo dobrego smaku. Przygotuj pęczek i drobno ją posiekaj. Posiekaną kolendrę wrzuć do miski. Skrop sałatkę sokiem z limonki. Wymieszaj.

Sałatka z kukurydzą propozycja podania

Wlej do sałatki odrobinę oliwy extra vergine do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie i jeśli potrzeba dodaj jeszcze pomidorów, soli, pieprzu, czy też dymki lub jalapeno. Sałatka z kukurydzą ma smakować Tobie, więc dobierz proporcje składników według własnego uznania.

Pasować będzie do jako dodatek do wielu dań lub po prostu jako osobna sałatka. Mnie najlepiej smakuje podana z daniami mięsnymi z grilla.


Lubisz kukurydzę? Spróbuj mój <<przepis na kukurydzę z grilla>> podaną z masłem meksykańskim. Co za smak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *