Sałatka z kurczakiem chrupiącym i polentą

Smakowita sałatka z chrupiącym smażonym kurczakiem, podana z warzywami i polentą oraz z dressingiem o smaku bazylii.

Smakowita sałatka z chrupiącym smażonym kurczakiem, podana z warzywami i polentą oraz z dressingiem o smaku bazylii. Generalnie sałatka z kurczakiem jest popularnym daniem w Polsce. Ale przecież nie tylko w naszym kraju chętnie jada się sałatki, w których pierwsze skrzypce gra kurczak. Jedną z najbardziej znanych takich sałatek jest sałatka Cezar. I to właśnie ta sałatka z kurczakiem było moim pierwowzorem do stworzenia swojej własnej, na którą przepis poniżej Wam przedstawiam. Jest to całkiem luźna wariacja na temat sałatki z kurczaka w ogóle. Ważne, że wyszło pysznie, a sałatka na stałe znalazła się w moim menu. Mam nadzieję, że podobnie będzie u Was.

Składniki

2 duże piersi z kurczaka;
kaszka kukurydziana;
1 czerwona papryka;
sałata little gem;
trochę pomidorków koktajlowych;
rzodkiewka;
cieniutko pokrojony w plasterki surowy, wędzony boczek;
mielona, wędzona papryka;
mielone ziele angielskie;
jogurt naturalny;
garść startego parmezanu;
mały pęczek świeżej bazylii;
2 ząbki czosnku;
1 łyżka zwykłej musztardy;
cytryna;
ostry sos np. piri piri;
sól, pieprz;

Sałatka z kurczakiem przepis

Zacznijmy od przygotowania składników dressingu: 4 łyżki jogurtu naturalnego, garść startego parmezanu, mały pęczek świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zwykłej musztardy, sok z cytryny, odrobina „czegoś ostrego”, ja dałem sosu piri piri. Wszystkie składniki dressingu wrzuć do blendera, dodaj nieco soli, a także pieprzu i zmiksuj. Użyj takich proporcji składników, aby Twój dressing był dla Ciebie jak najsmaczniejszy. Dressing przelej do miseczki i odłóż na bok, wykorzystasz go później.

Na blacie rozsyp 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej, trochę mielonej wędzonej papryki i mielonego ziela angielskiego. Dodaj sól i pieprz. Rozłóż na przyprawach i kaszce 2 duże piersi z kurczaka, przykryj folią spożywczą i rozbijaj wałkiem tak, aby przyprawy wniknęły w kurczaka. Rozbity kurczak winien mieć grubość około 1 cm.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż kurczaka na niezbyt mocnym ogniu. Przygotuj warzywa: czerwoną paprykę, sałatę little gem, trochę pomidorków koktajlowych, a także rzodkiewkę. Umyj i osusz warzywa. Pokrój wszystkie warzywa według uznania.

Przygotuj 80 gramów surowego, wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Boczek usmaż na chrupiąco. Przygotuj trochę polenty, szklankę kaszki kukurydzianej wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę ciągle mieszając. Gotowe po 3 minutach.

Sałatka z kurczakiem sposób podania

Na koniec na talerzu rozłóż wszystkie warzywa i polej dressingiem. Rozłóż pokrojonego w paski kurczaka, boczek, polentę, swoje ulubione kiełki, a całość dodatkowo posyp pokrojonymi papryczkami chili i startym parmezanem.


Poznaj smaczny <<przepis na kotlety warzywne z kurczakiem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *