Sałatka z mozzarelli, pomidorków koktajlowych i oliwek to prosta, a przede wszystkim pyszna sałatka. Można uznać, że to taka wariacja na temat sałatki caprese. Zrobisz ją szybko, a jej smak Cię zachwyci. Sałatka ta zdecydowanie kojarzy mi się z wakacjami i klimatem śródziemnomorskim. Aromat pomidorów i bazylii zawsze przywołuje miłe wspomnienia znad morza Śródziemnego. Sałatkę z mozzarelli możesz na szczęście przygotować również w naszym klimacie i to o każdej porze roku. Kilka prostych składników, do tego koniecznie dobra oliwa z oliwek i można delektować się lekką i pyszną przekąską. Gorąco zachęcam.
Składniki
dwa opakowania mini mozzarelli w kulkach
pomidorki koktajlowe około 30 sztuk
oliwki Kalamata z pestką
bazylia
suszone oregano
oliwa z oliwek ekstra vergine
sól
pieprz
Sałatka z mozzarelli sposób przygotowania
Kulki mozzarelli odcedź z zalewy i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe umyj dokładnie i osusz na ręcznikach papierowych. Większe pomidorki przekrój na pół, a małe pozostaw w całości. Możesz użyć obok pomidorków czerwonych również pomidorków żółtych, wtedy sałatka będzie bardziej urozmaicona kolorystycznie. Ja użyłam tylko pomidorków czerwonych i z nimi sałatka również bardzo ładnie wygląda.
Pomidorki przełóż do miski z mozzarellą, a następnie dodaj oliwki. Do tej sałatki proponuję użyć oliwek Kalamata albo oliwek czarnych. Oba rodzaje oliwek są nieco łagodniejsze w smaku niż oliwki zielone i kolorystycznie bardzo dobrze komponują się z pozostałymi składnikami.
Dwa słowa o świeżej bazylii
Do sałatki z mozzarelli i pomidorków zawsze doskonale pasuje bazylia. Kilka listków bazylii porwij na kawałki i dodaj do sałatki, pamiętaj aby bazylii nie kroić nożem. Dlaczego? Są dwa powody. Po pierwsze, bazylia po kontakcie z metalem z którego wykonany jest nóż, może tworzyć związki, które nie są obojętne dla zdrowia. Po drugie bazylia pokrojona nożem szybciej się psuje. Przy krojeniu nożem z bazylii wypływa sok, który znacznie przyspiesza jej ciemnienie.
Sposób podania sałatki z mozzarellą
Sałatkę posól, popieprz, a następnie posyp dobrej jakości suszonym oregano. Na koniec polej sałatkę obficie jak najwyższej jakości oliwą ekstra vergine. Wymieszaj składniki dokładnie i podawaj od razu po przyrządzeniu.
Spróbuj również mojej propozycji na sałatkę caprese na każdą imprezę.