Sałatka z ośmiornicą smaki Chorwacji

Sałatka z ugotowaną i pokrojoną ośmiornicą z dodatkiem cebuli, pomidorów oraz ziemniaka skropiona sosem winegret.

Sałatka z ośmiornicą to żelazna pozycja kulinarna podczas każdego pobytu w pięknej Chorwacji. Nie ma chorwackiej konoby bez tej sałatki, nie ma turysty który by jej choć raz nie jadł podczas wakacyjnych wojaży po tym kraju. Istotą smaku jest świeża ośmiornica w połączeniu z genialną chorwacką białą cebulą. Ta druga jest słodziutka i zdrowa, jak bora znad gór przy Adriatyku. Bez niej sałatka z ośmiornicą nie jest tym samym. Cóż jednak począć, gdy smak na sałatkę przychodzi, a do Chorwacji daleko? Krótko mówiąc, skorzystać z mojego przepisu i zajadać się nią u siebie w domu.

Składniki

300 gramów macek z ośmiornicy
biała cebula lub szalotka
1-2 pomidory
ziemniak sałatkowy
natka pietruszki
kapary
ocet z białego wina
oliwa extra vergine
sól

Sałatka z ośmiornicą przepis

Najsmaczniejsze z ośmiornicy są z pewnością jej macki, jednak kosztują niemało. Najlepiej jest ugotować całą ośmiornicę (<<ośmiornica w sosie winegret przepis>>) i jej macki wykorzystać do przygotowania tej właśnie sałatki. Co zrobić z pozostałą ośmiornicą patrz przepis w powyższym linku. Macki ośmiornicy oraz ziemniaki (ich ilość powinna być symboliczna, nie mogą być wypełniaczem sałatki!) włóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Ugotowane macki ośmiornicy (powinny być bardzo miękkie) i ziemniaki odcedź i pozostaw, aby nieco przestygły. Następnie jeszcze ciepłe ziemniaki pozbaw skóry. Ośmiornicę pokrój na małe kawałeczki według uznania i włóż do miski.

Pomidory ponacinaj na krzyż, sparz wrzątkiem, a następnie przelej obficie zimną wodą. Zdejmij z nich skórkę, a ze środka pomidorów usuń gniazda nasienne pozostawiając sam miąższ. Pokrój pomidory bardzo drobno i wrzuć do miski z ośmiornicą. Dodaj posiekaną dymkę lub szalotkę.

Głównymi składnikami sałatki z ośmiornicą winny być ona sama oraz biała chorwacka cebula. Ponieważ ta druga nie jest dostępna w Polsce użyj dymki lub szalotki, ale bądź bardzo ostrożny z ich ilościami.

Zbyt duża ilość cebuli zabije smak całej sałatki i samego głowonoga. Podobnie ziemniaki oraz pomidory mają być jedynie tłem w tej sałatce.

Dodaj do sałatki pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz łyżeczkę kaparów. Do miski z sałatką z ośmiornicy dodaj drobno posiekaną małą garstkę natki pietruszki, sól morską oraz octu winnego do smaku. Na koniec skrop sałatkę oliwą extra vergine. Całość wymieszaj delikatnie.

Podawaj od razu po przygotowaniu razem z białym pieczywem oraz kieliszkiem białego wina.


<<Sałatka z białej fasolki>> to wspaniała przekąska, którą łatwo i szybko przygotujesz w każdej sytuacji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *