Sałatka z ryżem tuńczykiem oraz warzywami

Sałatka z ryżem z dodatkiem tuńczyka, papryki, czerwonej fasolki i ogórków kiszonych z sosem z jogurtu, majonezu i curry.

Sałatka z ryżem przygotowana została z tuńczykiem, papryką, czerwoną fasolką i ogórkami kiszonymi, a podana z sosem z jogurtu, majonezu i curry. Moja sałatka z ryżem to wariacja na temat klasycznych, wręcz oklepanych sałatek z ryżem oraz tuńczykiem. Ta moja owszem jest zbliżona do tych „klasycznych”. Jednak użycie ogórka kiszonego i sosu z dodatkiem mielonego curry całkowicie odmieniło oblicze klasycznej sałatki. Oczywiście smak można bardziej lub mniej dopasowywać do swoich kubków smakowych, jednak curry robi swoje. Sałatka ta i tak będzie z pewnością pyszna.

Składniki

150 gramów tuńczyka;
150 gramów ryżu basmati;
1 lub 2 ogórki kiszone;
kawałek czerwonej papryki;
kawałek żółtej papryki;
mała puszka czerwonej fasolki kidney;
dymka;
150 gramów jogurtu naturalnego;
szczypta mielonej kurkumy;
szczypta mielonej przyprawy curry;
1 do 2 łyżeczek majonezu;
sól, pieprz;

Sałatka z ryżem przepis

Na początku przygotuj sos. Do jego przygotowania potrzebne będą 150 gramów dobrego jogurtu naturalnego, szczypta mielonej kurkumy, szczypta albo, a także dwie szczypty mielonej przyprawy curry, 1-2 łyżeczki majonezu i szczypta soli. Składniki sosu przełóż do małego słoiczka, zakręć go i bardzo dobrze wstrząśnij, żeby dokładnie się ze soba połączyły. W razie konieczności dodaj jeszcze któregoś ze składników. Gotowy sos jogurtowy z curry odstaw na bok użyjesz go później.

Ugotuj 150 gramów ryżu basmati, a następnie odcedź go i przelej szybko zimną wodą. Odstaw ryż, aby przestygnął.

Łączymy składniki w pyszną sałatkę z ryżem

Do dużej miski wrzuć pokrojone w drobną kostkę papryki żółtą i czerwoną, awokado, a także ogórka kiszonego (ilość poszczególnych składników według Twojego uznania). Dorzuć małą puszkę czerwonej fasolki kidney. Dodaj do miski około 150 gramów tuńczyka (jeśli jest z oleju najpierw go dobrze odsącz). Dodaj również dużą garść posiekanej dymki oraz ugotowany wcześniej i przestudzony ryż.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem na stół

Na koniec wszystkie składniki w misce zalej przygotowanym wcześniej sosem curry. Wymieszaj sałatkę z ryżem i dopraw do smaku, jeżeli potrzeba. Najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej.


Wypróbuj koniecznie jak smakuje sałatka warstwowa z tuńczykiem>>. Szybko, łatwo i pysznie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *