Sałatka z soczewicy i fety z papryką marynowaną

Sałatka z soczewicy i fety z dodatkiem czerwonej papryki i suszonych pomidorów na dużym talerzu

Sałatka z soczewicy i fety to szybki sposób na zdrową i sycącą sałatkę bezmięsną. Zachwyci ona jednak nie tylko wegetarian, ponieważ jej składniki są uniwersalne, a ponadto całość broni się doskonałym smakiem. Brązowa lub zielona soczewica urodą z pewnością nie grzeszy, jednak w towarzystwie kolorowych warzyw i sera feta nabiera zarówno rumieńców, jak i smaku. Dla odniesienia smaku warto użyć papryki grillowanej marynowanej oraz dobrej jakości suszonych na słońcu pomidorów. Jak zwykle bowiem o smaku całego dania decydują detale. Nie inaczej jest w przypadku sałatki z soczewicy i fety.

Składniki

soczewica zielona lub brązowa (pół szklanki)
cebula czerwona
papryka czerwona grillowana marynowana
suszone pomidory w oliwie
ser feta
natka pietruszki
sól, pieprz

Sałatka z soczewicy i fety przepis

Pół szklanki soczewicy opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż od garnka i zalej jedną szklanka zimnej wody. Dorzuć połowę obranej i byle jak pokrojonej czerwonej cebuli oraz nieco ziół do smaku. Może to być suszone oregano, suszony tymianek oraz łodyżki z pęczka natki pietruszki. Gotuj soczewicę na średnim ogniu około 25 minut. Nie rozgotuj jej! 

Przygotuj dressing do sałatki

Pora przygotować dressing do sałatki. W tym celu do słoiczka wlej trzy łyżki oliwy extra vergine oraz łyżkę oliwy z suszonych pomidorów. Dodaj szczyptę soli oraz wciśnij sok z cytryny do smaku. Zamknij słoiczek i energicznie nim potrząsając połącz wszystkie składniki dressingu. Wewnątrz słoiczka powinna znajdować się nieco mętna emulsja. Tak właśnie ma być. Odstaw słoiczek z dressingiem na bok.

Przygotuj pozostałe składniki do sałatki

Paprykę marynowaną odsącz z zalewy, a następnie pokój w paseczki. Garść suszonych pomidorów lekko odciśnij z oliwy, a następnie pokrój w kostkę. Drugą połowę czerwonej cebuli pokrój w piórka, pokrusz ser fetę na małe kawałki (byle nie za drobno!) Z garnka z ugotowaną soczewicą usuń łodygi natki pietruszki i kawałki ugotowanej cebuli. Soczewicę przełóż do dużej szklanej miski.

Sałatka z soczewicy i fety sposób przygotowania

Gdy soczewica przestygnie dodaj do niej cebulę oraz pozostałe wcześniej przygotowane składniki. Papryka, suszone pomidory, ser feta oraz posiekana natka pietruszki właśnie teraz powinny znaleźć się w misce razem z ugotowaną soczewicą. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie lekko zamieszaj całość. Na koniec polej sałatkę wcześniej przygotowanym dressingiem. Wymieszaj sałatkę i w razie konieczności dopraw jeszcze do smaku według uznania.

Sałatka z soczewicą i fetą winna być podawana od razu po przygotowaniu i zawsze w temperaturze pokojowej.


Wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jak doskonale smakuje zupa jarzynowa z soczewicą oraz kaszanka z soczewicą. Coś wyjątkowego, wypróbuj koniecznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *