Sałatka z soczewicy z ryżem i papryką z dodatkiem świeżej mięty to pyszne i pożywne danie, do którego przygotowania gorąco zachęcam. Ta sałatka może z powodzeniem stanowić odrębny posiłek lub być dodatkiem do kiełbasek, mięsa albo na przykład do jajek sadzonych. Pracy przy przygotowaniu tej sałatki jest w sumie niewiele, ale jej smak na pewno Cię zachwyci. Sałatka jest kolorowa co dodatkowo podnosi jej walory, a jak wiadomo je się również oczami. Ponadto dodatek świeżej mięty nadaje sałatce świeżości i lekkości. W czystym sumieniem powiem, że sałatka z soczewicy nada się na każdą okazję o każdej porze roku.
Składniki
100 gramów brązowej soczewicy z puszki
50 gramów ryżu typu basmati
1 czerwona papryka
pęczek dymki
pół pęczka świeżej mięty
garść czarnych oliwek z pestkami
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
Sałatka z soczewicy z ryżem i papryką przepis
Do przygotowania mojej sałatki możesz wykorzystać zarówno soczewicę z puszki, jak i soczewicę gotowaną. Jeśli masz suszoną soczewicę to ugotuj ją według przepisu na opakowaniu. Ja tym razem użyłem soczewicy z puszki. W tym wypadku soczewicę wystarczy jedynie odcedzić i opłukać pod bieżącą wodą, co zdecydowanie skraca czas przygotowania sałatki. Gotową soczewicę wrzuć do miski.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj według wskazań na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż odcedź, nieco przestudź i dodaj do soczewicy w misce.
Porada-> do przyrządzenia tej sałatki z powodzeniem możesz wykorzystać ryż, który pozostał Ci z dnia poprzedniego
Paprykę czerwoną pozbaw gniazda nasiennego, umyj i osusz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Zielone części dymki pokrój w centymetrowe kawałki. Jeżeli chcesz to możesz również użyć białych części dymki, aby nadać sałatce nieco pikanterii. Paprykę i dymkę dodaj do miski.
Jeśli chodzi o oliwki to uważam, że te z pestkami są dużo smaczniejsze od oliwek sprzedawanych „z dziurką”. Jeśli masz możliwość to zawsze staraj się kupować właśnie oliwki z pestkami. Dla celów naszej sałatki oliwki należy pokroić na mniejsze kawałeczki.
Sos do sałatki z soczewicy z ryżem
Pora na przygotowanie sosu do sałatki. Do sałatki z soczewicy z ryżem i papryką najlepiej sprawdzi się popularny sos vinegrette. Aby taki sos przygotować wyciśnij do małego słoiczka sok z połowy cytryny, dodaj pieprz, sól i wymieszaj całość. Następnie wlej 3 do 4 łyżek oliwy, zakręć słoiczek i potrząśnij nim kilka razy, aby składniki dobrze się wymieszały. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Na koniec posiekaj świeżą miętę, dodaj ją do sałatki, a następnie całość delikatnie zamieszaj.
Sałatkę z soczewicy z ryżem podawaj zawsze w temperaturze pokojowej, nigdy prosto z lodówki.
Wypróbuj świetny przepis na sałatkę makaronową z łososiem albo zachwycający ryż z kurczakiem i warzywami. Prosto, łatwo i przyjemnie. I dla oka, i dla ciała.