Sałatka z surimi to moja propozycja na drobną przekąskę na upalny dzień. Jest lekka i smaczna. Jak powszechnie wiadomo surimi to paluszki krabowe. Tyle teoria. W praktyce jest to przeważnie zmielone mięso białych ryb uformowane w kształcie grubych, krótkich paluszków. Tak, czy siak surimi jest bogate w białko, ma przyjemną lekko twardą konsystencję, ale jest trochę bez smaku. To właśnie z tego powodu najlepiej jest podawać je np. w formie sałatek ze swoimi ulubionymi dodatkami. W mojej sałatce surimi towarzyszą między innymi korniszony, które nadają sałatce oryginalnego smaku.
Składniki
surimi 200 gramów
biała fasolka (mała puszka)
korniszony
cebula czerwona
jogurt grecki 2 łyżki
majonez 1 łyżka
szczypiorek
Sałatka z surimi przepis
Na wstępie kilka słów o samych paluszkach surimi. Pochodzą one z Japonii, a ich nazwa oznacza mieloną lub uformowaną rybę. I tak jak wspomniałam na wstępie w ich składzie prym wiedzie mięso różnych gatunków ryb. Najczęściej do przygotowania surimi wykorzystuje się mięso dorsza i mintaja. Filety rybne są rozdrabniane i kilkukrotnie przepłukiwane wodą. Kolejnym etapem jest ich gotowanie na parze. Różowy lub jasnoczerwony kolor, który wyróżnia paluszki krabowe to efekt zastosowania barwników spożywczych.
Kupując paluszki krabowe warto zwrócić uwagę na etykietę, mięsa ryb powinno w nich być przynajmniej 40%. Poza tym, jak wiadomo im lista składników jest krótsza, tym lepiej.
Skoro już masz surimi ( z dobrym składem) pora przygotować sałatkę. Surimi wyjmij z opakowania, pokrój w drobną kostkę, a następnie włóż do dużej szklanej miski. Fasolkę wyjmij z puszki, przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odsącz z nadmiaru wody i dodaj ją do surimi. Korniszony pokrój w kostkę. Podobnie pokrój czerwoną cebulę, a następnie dodaj je do miski z pozostałymi składnikami.
Składniki należy teraz połączyć sosem. W tym celu dodaj do miski dwie porządne łyżki gęstego jogurtu greckiego oraz jedną łyżkę majonezu. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i wymieszaj wszystko dokładnie.
Porada-> alternatywnie zamiast sosu jogurtowo majonezowego możesz połączyć składniki sałatki klasycznym sosem winegret.
Na koniec posiekaj szczypiorek i dorzuć do sałatki. Sałatkę z surimi podawaj w temperaturze pokojowej.
Jeśli lubisz owoce morza z pewnością zasmakuje Ci również pyszna sałatka z ośmiornicą.