Sałatka z tuńczykiem kaszą i warzywami

Sałatka z tuńczykiem to w mojej wersji tuńczyk oraz trzy rodzaje zbóż ugotowane i uzupełnione drobno krojonymi paprykami, oliwkami, dymką i pomidorami.

Sałatka z tuńczykiem to świetne danie. Kasze i w ogóle różnego rodzaju zboża mógłbym jeść garściami i zdaje się nawet codziennie. Znalazłem ostatnio w sklepie fantastyczną mieszankę podgotowanych wstępnie trzech zbóż: ryżu, pszenicy i kaszy jęczmiennej. Takie zestawienie wymagać musi jedynie niewielkiej ilości aromatycznych dodatków, aby danie smakowało wspaniale. I tak do tychże „trzech zbóż” dodałem dość standardowe warzywa oraz tuńczyka. Efekt przerósł oczekiwania, powstało danie lekkie i znakomite. Moja sałatka z tuńczykiem i warzywami odtąd gościć będzie na Twoim stole.

Składniki

200 gramów mieszanki „trzy zboża”;
120 gramów tuńczyka z oliwy (bez oliwy);
50 gramów obranych ze skóry pomidorów;
25 gramów czerwonej papryki;
20 gramów żółtej papryki;
20 gramów czarnych oliwek;
25 gramów czerwonej cebuli i dymki łącznie;
60 ml oliwy extra vergine;
3 łyżeczki soku z cytryny;
1 łyżeczka octu balsamicznego;
sól, pieprz;

Sałatka z tuńczykiem przepis

Podane powyżej proporcje gwarantują, że to zboża będą bohaterem pierwszego planu i tak ma być.

Na początek oczywiście mieszanka zbóż, czyli główny bohater dania. Wyśmienita i wysokiej jakości kompozycja ryżu, jęczmienia i pszenicy (wybierz dla siebie mieszankę z serii <<trendy lunch>>). Wymaga jedynie kilkunastu minut gotowania. Odmierz 200 gramów mieszanki zbóż i wsyp do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Gotuj 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, gdy woda niemal całkowicie odparuje wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na 15 minut, aby zboża zmiękły i lekko spęczniały. Ugotowaną mieszankę zbóż pozostaw do przestygnięcia.

Podczas gdy zboża stygną posiekaj drobno oliwki, a tuńczyka odsącz z oliwy. Sparz pomidora, obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Papryki oczyść z nasion, białych włókien, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj również w bardzo drobną kosteczkę. Przesiekaj dymkę.

Przygotuj dressing; potrzebować będziesz: 60 ml oliwy extra vergine (lub oliwy z tuńczyka, przez co dressing, a także i sałatka będą miały bardziej tuńczykowy smak i aromat), 3 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, sól, pieprz. Składniki dressingu przełóż do małego słoiczka, zakręć go i energicznym ruchem wymieszaj zawartość.

Sałatka z tuńczykiem sposób podania

Do przestudzonych zbóż dodaj posiekane paprykę, oliwki, pomidora. Dodaj także dymkę, cebulę i drobno posiekanego tuńczyka. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki i wlej do sałatki przygotowany wcześniej dressing. Smakuje wyśmienicie zaraz po przygotowaniu, ale jest równie smaczna, gdy się „przegryzie”.


Wypróbuj <<przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *