Sałatka ze szparagami jajkiem i awokado

Sałatka ze szparagami to sałatka przygotowana z gotowanych jajek, blanszowanych zielonych szparagów oraz awokado skropiona na koniec sosem winegret z dodatkiem musztardy.

Sałatka ze szparagami to sałatka przygotowana z gotowanych jajek, blanszowanych zielonych szparagów oraz awokado skropiona sosem winegret z dodatkiem musztardy. Sałatka ze szparagami z dodatkiem jajka i awokado jest ukłonem w stronę prawdziwych smakoszy w okresie szparagowym. Szparagi to przepyszne warzywo, na które sezon niestety trwa zaledwie około miesiąca. W tym czasie musimy najeść się ich do syta i na zapas, aby móc długo wspominać smak i delikatność szparagów. Tą pyszną sałatką ze szparagami zajadać się będzie cała Twoja rodzina i wszyscy Twoi znajomi. Pokocha ją każdy.

Składniki na sałatkę

300 gramów zielonych szparagów
2 wiejskie jajka
awokado
natka pietruszki
sól, pieprz

Składniki na dressing do sałatki

oliwa extra vergine
cytryna
musztarda
miód
sól, pieprz

Sałatka ze szparagami przepis

Do przygotowania mojej sałatki ze szparagami używam zwykle gotowego dressingu od mojego lokalnego producenta. Nie przejmuj się, bowiem samemu łatwo przygotujesz ten dressing z ogólnodostępnych składników. Po prostu włóż wszystkie składniki dressingu do słoiczka, a następnie zakręć słoiczek pokrywką. Intensywnie nim potrząsając już po krótkiej chwili uzyskasz dressing o konsystencji emulsji. Będzie pyszny. Gotowy dressing odstaw teraz na bok, wykorzystasz go później.

Nastaw jajka, a następnie gotuj je na twardo (8 do 9 minut w zależności od wielkości jajek).

Podczas gdy jajka się gotują przygotuj szparagi. Najpierw od szparagów odetnij zdrewniałe końcówki. Końcówki włóż do woreczka, a następnie włóż do zamrażarki. Będą wspaniałą bazą do zupy szparagowej (poznaj <<przepis na zupę krem ze szparagów>>).

Szparagi umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz dokładnie suchą ściereczką. Rozłóż je na blasze z piekarnika na papierze do pieczenia, a następnie polej oliwą extra vergine i posyp solą morską. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza 5 do 10 minut. Czas pieczenia szparagów zależy od ich grubości. Moje były gotowe po 5 minutach. Upieczone szparagi posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie pokrój w 3 centymetrowe kawałki.

Sałatka ze szparagami sposób podania

Ugotowane jajka obierz z łupinek, a następnie pokrój je w ćwiartki albo w ósemki. Na talerze włóż szparagi, a następnie rozłóż ugotowane jajka, a potem kawałki obranego awokado. Na koniec polej całość przygotowanym dressingiem. Podawaj od razu posypaną dość obficie posiekanym koperkiem. Absolutna rewelacja.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *