Pyszna sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym

Sałatka ziemniaczana przygotowana z ugotowanych ziemniaków pokrojonych na duże kawałki zmieszanych z rzodkiewkami, kaparami i korniszonami podana z sosem musztardowym.

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym powinna być u nas hitem. Ziemniaki są przecież w Polsce niezwykle popularne, jednak wydaje mi się, że ciągle zbyt mało nowych potraw z nich przygotowujemy. Najczęściej jadamy puree, gotowane, pieczone albo jako placki ziemniaczane. Dzisiaj zatem inna propozycja: sałatka ziemniaczana, którą najlepiej podawać w temperaturze pokojowej. Kluczem w tej sałatce jest lekki, oryginalny w smaku sos musztardowy. To wprost wymarzony sos do ziemniaków.

Składniki

1 kilogram małych ziemniaków sałatkowych;
10 rzodkiewek;
kilka korniszonów;
1 łyżka kaparów;
dymka;
natka pietruszki;
2 łyżki słodkiej musztardy, np. miodowej;
2 łyżki kwaśnej musztardy z pełnymi ziarnami gorczycy;
1 łyżeczka musztardy Dijon;
4 łyżki oliwy extra vergine;
sól, pieprz;

Sałatka ziemniaczana z sosem przepis

Dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą 1 kg ziemniaków, najlepiej takich małych, które wystarczy przekroić po ugotowaniu na połowę. Jeśli użyjesz większych po prostu pokroisz je na więcej kawałków. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym odcedź i pozostaw do przestygnięcia.

Podczas gdy ziemniaki się studzą przygotuj sos. Do miseczki włóż 2 łyżki słodkiej musztardy, np. miodowej, 2 łyżki kwaśnej musztardy z pełnymi ziarnami gorczycy oraz 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Wlej 4 łyżki oliwy extra vergine, posól i popieprz do smaku. Sos powinien mieć smak kwaśny, ale również wyraźnie słodkawy, a musztarda Dijon winna nadawać mu lekkiej ostrości. Sałatka ziemniaczana ma mieć smak zrównoważony.

Przygotuj pozostałe składniki sałatki, pokrój 10 rzodkiewek najlepiej w drobne słupki (julienne). Pokrój na małe kawałki kilka korniszonów. Przesiekaj 1 łyżkę kaparów. Dla ozdoby talerza posiekaj nieco dymki i natki pietruszki.

Sałatka ziemniaczana podana z sosem musztardowym

Wszystkie składniki sałatki ziemniaczanej przełóż do dużej miski, a następnie polej sałatkę wcześniej przygotowanym sosem musztardowym. Sałatkę delikatnie wymieszaj rękami, aby sos pokrył dokładnie wszystkie jej składniki. Wyłóż sałatkę na talerz, a na koniec posyp dymką i natką pietruszki. Fenomenalne!


Oto tradycyjna sałatka jarzynowa przepis degustowany często na święta. Przekonaj się także jak smakuje sałatka po grecku w stylu dowolnym. Warto!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *