Salsa z mango lekko pikantna

Salsa z mango powstaje się z obranego i drobno pokrojonego mango wymieszanego z chilli, świeżym ogórkiem, dymką, oliwą i sokiem z limonki.

Salsa z mango to doskonały dodatek do wielu potraw. Świetnie pasuje np. do ryb, czy mięsiw. Słodka od mango, kwaskowa od limonki, słona od soli, ostra od chilli, rześka od świeżego ogórka. Oczywiście trzeba tę kompozycję smaków lubić, ale myślę, że po spróbowaniu przekonają się do takiej salsy nawet nowicjusze „kombinowanych” smaków. A zatem wypróbuj coś nowego. Być może to właśnie ta salsa wzbogaci Twoją kuchnię.

Składniki

1 dojrzałe mango;
nieduży świeży ogórek;
czerwona papryczka chilli;
świeża mięta;
oliwa extra vergine;
limonka;
sól, pieprz;

Salsa z mango przepis

Przygotuj wszystkie składniki salsy, czyli dojrzałe mango, niedużego ogórka, dymkę, czerwoną papryczkę chili, świeżą miętę, oliwa, a także limonkę.

Papryczkę wypestkuj i posiekaj drobno. Ogórka obierz ze skórki, przekrój wzdłuż, pozbaw pestek, najlepiej przy użyciu łyżeczki, a pozostały miąższ posiekaj w drobną kosteczkę. Mango przekrój na połowę wzdłuż pestki, jedną część obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Do miski wrzuć ogórka, mango, papryczkę chili i trochę posiekanej dymki (nie za dużo), zamieszaj i odstaw na bok, aby chwilkę smaki się przegryzły.

Do salsy z mango wlej łyżkę oliwy, dodaj sok ze świeżo wyciśnietej limonki, sól i pieprz do smaku oraz posiekane listki świeżej mięty. Salsa jest gotowa, gdy czuć wszystkie smaki (słodki, słony, ostry, kwaśny). Uwaga, salsę należy doprawić tuż przed jej podaniem.

Znakomicie pasuje np. do pieczonych ryb, czy dań z woka, zobacz <<przepis na kurczak z papryką z woka>> .

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *