Sandacz pieczony z brukselką pieczarkami i serem

Sandacz pieczony razem z warzywami to danie kompletne i pyszne, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Filet rybny wykładamy na siekaną i blanszowaną brukselkę, a następnie przykrywamy smażonymi pieczarkami, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w piekarniku.

Sandacz pieczony razem z warzywami to danie kompletne i pyszne, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Filet rybny wykładamy na siekaną i blanszowaną brukselkę, a następnie przykrywamy smażonymi pieczarkami, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy w piekarniku. Tak przygotowany sandacz pieczony wydawać się może daniem nieco ciężkim. Delikatny sandacz podany jest bowiem z blanszowaną brukselką i smażonymi pieczarkami. Fakt, nie jest to danie w stylu kuchni molekularnej, jednak trudno odmówić mu smaku. A przecież to właśnie smak jest najważniejszy w daniu. Dlatego zachęcam do wypróbowania tego dania choćby po to by przekonać się, że ryba może smakować dobrze nie tylko podana, jako samodzielny filet.

Składniki

filet z sandacza o wadze 250 gramów;
300 gramów pieczarek;
250 gramów brukselki;
parmezan;
pęczek koperku;
cytryna;
masło;
sól, pieprz;

Sandacz pieczony z warzywami przepis

Zacznij od przygotowania warzyw. Pokrój pieczarki na plasterki. Z każdej brukselki odetnij twardą końcówkę, a następnie grubo posiekaj. Wrzuć brukselkę na wrzącą, osoloną wodę i gotuj trzy minuty od momentu ponownego zagotowania wody.

Żaroodporną formę do zapiekania wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niej odcedzoną, podgotowaną brukselkę. Warzywo rozłóż równomiernie na dnie naczynia. Na brukselce połóż posolony i posypany świeżym pieprzem filet z sandacza. Całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Na sandaczu połóż 3 kawałki masła. Wstaw naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 10 minut.

Podczas gdy ryba się piecze przygotuj pieczarki. W tym celu obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Smaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli, a następnie wrzuć na patelnię pieczarki. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż kilka minut, aby pieczarki się zrumieniły.

Sandacz pieczony propozycja podania

Wyjmij sandacza pieczonego z piekarnika, a następnie rozłóż na nim równomiernie przesmażone pieczarki. Na koniec danie posyp startym parmezanem. Następnie wstaw do piekarnika i piecz 5 do 10 minut w zależności od grubości fileta. Podawaj od razu posypane posiekanym świeżym koperkiem. Uwierzcie, jest pysznie.


Wypróbuj także ziemniaki smażone z kiełbasą. Klasyka zawsze jest OK.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *