Sandacz w sosie maślanym z sokiem z limonki

Delikatny sandacz smażony krótko podany w sosie z białego wina, słodkiej śmietanki oraz soku z limonki.

Sandacz w sosie według poniższego przepisu smakuje naprawdę wybornie. Ta popularna, choć nie tania drapieżna ryba słodkowodna słynie z delikatnego mięsa. Nie ma również za wiele ości, co dla niektórych jest sprawą kluczową. W moim przepisie filet z sandacza jest najzwyczajniej w świecie smażony na maśle, jednak później sos wykończony jest w sposób gwarantujący jego nietuzinkowy smak. Dzięki ciekawej kombinacji całość smakuje naprawdę wybornie. Myślę, że powinniście tego spróbować.

 Składniki

250 gramowy filet z sandacza ze skórą;
masło;
słodka śmietanka;
białe wino;
2 limonki;
sól, pieprz;

Sandacz w sosie przepis

Rybę umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posól ją i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Jeśli jest ono dla Ciebie zbyt intensywne w smaku możesz dodać również nieco zwykłego masła. Ale uważaj, smażenie na zwykłym maśle spowoduje, że masło prędzej czy później się spali.  Gdy masło się roztopi, włóż rybę na patelnię skórą do dołu. Patelnię przykryj pokrywką i smaż sandacza na niezbyt mocnym ogniu 2 minuty.

Ryba od spodu jest już ładnie przysmażona, na górze widać lekko ścięte mięso. Pora odwrócić sandacza na drugą stronę. Smaż rybę na drugiej stronie nie dłużej aniżeli 1 minutę, w przeciwnym razie mięso po prostu stanie się bardzo suche. Należy pamiętać, że ryba lepiej jak jest niedosmażona, aniżeli przesmażona. Filet z sandacza jest zwykle stosunkowo cienki, jego smażenie powinno zatem trwać ledwie chwilę.

Usmażoną rybę wyjmij z patelni, połóż na talerz i odstaw na bok. Możesz rybę przykryć drugim talerzem, aby pozostała ciepła. Na patelnię wlej około 100 ml białego wytrawnego wina. Podkręć gaz pod patelnią i odparuj wino. Wlej na patelnię około 50 ml słodkiej śmietanki. Do właśnie tworzącego się na patelni sosu wciśnij sok z limonki.

Sandacz w sosie propozycja podania

Podgrzewaj całość aż powstanie jednolita emulsja, a sos zgęstnieje. Gdy tak się stanie sos jest gotowy. Przygotowanie sosu nie powinno zająć więcej, aniżeli kilka minut. Wyłóż sandacza na talerz i polej go maślanym sosem. Połóż obok na talerzu puree z groszku i domowe frytki greckie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *