Sardynki smażone w oliwie z cytryną podane

Sardynki smażone w oliwie w całości po uprzednim ich wypatroszeniu, posoleniu oraz obsypaniu niewielką ilością mąki pszennej. Podajemy koniecznie z cząstkami cytryny.

Sardynki smażone na oliwie jadane są wręcz nałogowo w krajach basenu Morza Śródziemnego. Ryba rybie nierówna, zarówno jeśli chodzi o smak, ale i zawartość tłuszczów i kwasów omega 3. Sardynki nie dość, że mają najwięcej kwasów Omega 3 ze wszystkich ryb, to są po prostu bardzo smaczne. Na nasze szczęście świeże sardynki można kupić już coraz częściej w naszych sklepach. Sardynki smażone to znakomita przekąska dla wszystkich. No chyba, że zaczniesz robić rybie sekcję i będziesz wyjmować każdą ość. W sardynkach ości są małe, a podczas smażenia miękną i spokojnie można jeść rybkę w całości. Pod rozwagę wziąłbym jedynie jedzenie kręgosłupów i głów, ale znam i takie osoby, które „jedzą, jak leci”.

Składniki

500 gramów świeżych sardynek;
mąka pszenna;
1 cytryna;
oliwa z oliwek (do smażenia);
sól morska;

Przepis na sardynki smażone

Wypatrosz 500 gramów świeżych sardynek. Robi się to naprawdę łatwo i błyskawicznie, nie ma co się do tego zniechęcać.

Z głowa, czy bez głowy

Jeśli tego właśnie chcesz, to odetnij rybom głowy i zeskrob drobne łuski, jeżeli takowe są. Oczywiście możesz pozostawić rybkom głowy, dzięki czemu ryby będą się zdecydowanie lepiej prezentowały na talerzu. Ze względów praktycznych (łatwość jedzenia) możesz jednak te głowy odciąć , ja robię to zamiennie, zwykle w zależności od wielkości sardynek. Tuszki dobrze wypłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Należy pamiętać, że do tego dania niezbędne są świeże sardynki, nie polecam używać mrożonych.

Smażymy sardynki w oliwie

Sardynki posól i obtocz delikatnie w mące,  nadmiar mąki strzep. Kładź od razu na dobrze rozgrzaną patelnię. Sardynki trzeba smażyć w dość sporej ilości oliwy (koniecznie musi to być oliwa, ale nie musi to być oliwa extra vergine). Patelnia powinna być dobrze nagrzana, ale tłuszcz nie może „dymić”. Krótko mówiąc, temperatura tłuszczu winna mieć 180 stopni Celsjusza.

Po 3 minutach odwróć sardynki na drugą stronę i dosmaż je na brązowo. Sardynki winny być smażone w sporej ilości oliwy, na dobrze rozgrzanej patelni i krótko. To warunki, aby rybki smakowały, jak należy.

Sardynki smażone sposób podania

Usmażone rybki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawaj od razu skropione sokiem z cytryny.


Co powiesz na unikatowe frytki greckie albo na makaron z sardynkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *