Schab pieczony to temat rzeka. Przez wiele osób nie jest zbyt lubiany, a to ze względu na jego ostentacyjną wręcz chudość, czyli brak tłuszczyku. A brak tłuszczyku, który jest przecież nośnikiem smaku czyni schab pieczony trudnym do przygotowania. Zwykle mamy dodatkowo tendencje do jego zbyt długiego pieczenia, co powoduje faktycznie jego przesuszenie. W takim przypadku nawet dobry sos nie pomoże. Z drugiej strony schab faktycznie łatwo jest przepiec. Jest kilka rozwiązań, aby schab upiec, jak należy. Poznaj te sposoby i upiecz swój najlepszy schab.
Składniki
1,5 kilograma schabu wieprzowego;
surowa wędzona słonina;
kilka ząbków czosnku;
przyprawa do wieprzowiny, jaką lubisz;
słodka, mielona papryka;
suszone oregano;
korzeń pietruszki;
bulwa kopru włoskiego;
por;
oliwa z oliwek;
skrobia ziemniaczana lub mąka pszenna;
sól, pieprz;
Przepis na schab pieczony
Schab wieprzowy zwiąż sznurkiem kuchennym, aby w trakcie pieczenia zachować jego kształt. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie obierz czosnek, zmiażdż go i dobrze wmasuj w mięso. Jak dla mnie czosnku winno być sporo, ale to kwestia preferencji. Posyp schab swoją ulubioną przyprawą. Ważne, aby była to mieszanka ziół bez dodatku soli, ponieważ ta jest już na mięsie. Delikatnie natrzyj mięso słodką papryką, nie za dużo, bo może się przypalić podczas pieczenia.
Nafaszeruj schab słoniną
Małym, ostrym nożykiem zrób nakłucia na całej powierzchni schabu. Pokrój w cienkie paseczki słoninę i wciskaj w każde nacięcie tak, aby całkowicie weszły do środka. Paseczki słoniny możesz wcześniej lekko zamrozić, wtedy łatwiej będzie szpikować schab. Tak przygotowany schab owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Przygotuj warzywa do pieczenia
Schab pieczony będzie razem z warzywami, dzięki czemu sos, jaki powstanie będzie bardzo smaczny. Przygotuj zatem korzeń pietruszki, bulwę kopru włoskiego i pora. Warzywa posiekaj. Pietruszkę w półtalarki, a fenkuł i pora w piórka. Włóż warzywa do miski, dodaj sól, pieprz, posyp suszonym oregano i skrop oliwą. Wymieszaj.
Mięso wyjmij z lodówki na około godzinę przed planowanym pieczeniem. Zdejmij od razu z niego folię, aby zaczęło oddychać. Tuż przed pieczeniem delikatnie nasmaruj je niewielką ilością oliwy. Ma ona jedynie dodać smaku mięsu i sosowi, a nie zdominować go.
Schab pieczony teraz będzie
Włóż warzywa do rękawa do pieczenia, a rękaw ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach połóż delikatnie mięso. Wlej pół szklanki zimnej wody i zawiąż rękaw po obu stronach, jak cukierka. Włóż mięso do piekarnika na poziom nieco niższy, aniżeli środek z uwagi na fakt, że rękaw bardzo „pójdzie w górę” podczas pieczenia. Piecz schab około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Porada-> czas pieczenia mięsa zależy między innymi od jakości mięsa oraz od piekarnika
Wyjmij mięso z piekarnika i ostrożnie przetnij rękaw do pieczenia. W środku znajduje się bardzo gorąca para, więc uważaj, aby się nie poparzyć. Sprawdź miękkość mięsa. Odkryte mięso wstaw z powrotem do piekarnika, aby się dopiekło i lekko zrumieniło. Nie powinno to zająć więcej, niż 20 minut. Jeżeli używasz termometru to właśnie teraz jest najlepsza pora, aby go użyć.
Sprawdź temperaturę wewnątrz mięsa i piecz je do uzyskania żądanej temperatury. Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany jest gotowy. Pachnie niesamowicie. Wyjmij schab z rękawa, przełóż na talerz i przykryj luźno folią aluminiową.
Schab pieczony przygotowanie sosu
Przelej zawartość rękawa do garnka i gotuj około 5 minut na dość mocnym ogniu, aby odparować nadmiar płynu. Przecedź sos przez sitko, a następnie przetrzyj warzywa łyżką. Wlej sos z powrotem do garnka, zagotuj. W małej szklance rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i ciągle mieszając wlej ją do sosu. Ten winien błyskawicznie zgęstnieć. Na koniec dopraw sos według uznania.
Sposób podania
Zdejmij folię aluminiową ze schabu i pokrój go w plastry. Jest idealny, soczysty, jak trzeba. Pachnie znakomicie, czuć słoninkę i czosnek. Schab pieczony idealnie smakuje podany np. z kaszą jęczmienną i buraczkami.
Poznaj przepis na puree z topinambura. Orzechowy smak zachwyci każdego.