Schab pieczony w rękawie ze świeżymi ziołami

Schab wieprzowy natarty przyprawami, a następnie pieczony w całości w rękawie z ziołami.

Schab pieczony w rękawie to gwarancja uzyskania soczystości mięsa i właściwego stopnia jego wypieczenia. Pracy przy tym niewiele, a efekt jest wysoce zadowalający. Przyprawy, których użyłem do przygotowania tego dania nadają całości włoskiego charakteru, jednak finalnie mięso łączyć można z dowolnymi dodatkami. Sos bowiem, choć mocny w smaku, świetnie współgra ze wszystkim, co smaczne. Sam bowiem smakuje wybornie. Jest więc idealnym uzupełnieniem soczystego pieczonego w rękawie schabu.

Składniki

1,5 kilograma schabu wieprzowego bez kości
gałązki świeżego rozmarynu
świeży tymianek
masło
kilka ząbków czosnku
musztarda estragonowa
pieprz

Przepis na schab pieczony w rękawie

Mięso owiń sznurkiem kuchennym formując zgrabny i zwarty kawałek mięsa. Całość dobrze posyp świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Nie sól mięsa bowiem pod koniec pieczenia schab smarować będziemy musztardą, która zawiera przecież sporo soli. Na patelni rozpuść nieco masła i oliwy i smaż mięso na dość mocnym ogniu, starannie z każdej strony, aby ładnie schab zrumienić, a jednocześnie zamknąć pory mięsa. Dzięki takiemu zabiegowi wszystkie jego soki pozostaną we wnętrzu.

Rozłóż w naczyniu żaroodpornym rękaw spożywczy. W jego wnętrzu umieść gałązki rozmarynu i tymianku według uznania. Przesmażone mięso przełóż do rękawa układając je na świeżych ziołach.

Zmniejsz ogień pod patelnią, na której smażyło się mięso. Następnie wrzuć na nią 2 łyżki masła, kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku oraz obrane ząbki czosnku według uznania. Wlej na patelnię także pół szklanki gorącej wody i plastikową lub drewnianą szpatułką delikatnie zeskrob z dna patelni tzw. smaczek pozostały po smażeniu schabu. Gotuj całość krótko do uzyskania jednolitej i aromatycznej emulsji.

Porada-> smażenie na patelniach z powłokami np. teflon nie daje możliwości uzyskania tzw. smaczku ze smażenia mięsa.

Przelej zawartość patelni do rękawa polewając nią obficie schab. Rękaw zamknij po obu stronach wiążąc go sznurkiem kuchennym jak cukierka. Wstaw naczynie z mięsem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (włącz termoobieg), a następnie piecz schab w rękawie przez około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjmij naczynie z mięsem i bardzo delikatnie przetnij rękaw od góry (uważaj: buchnie gorąca para!). Następnie usuń z powierzchni mięsa czosnek, zioła itp. oraz sznurek kuchenny. Teraz polej mięso powstałym podczas pieczenia sosem. Następnie posmaruj je z wierzchu musztardą i wstaw odkryte do piekarnika na 15-30 minut Polewaj sosem co 5 minut. W tym czasie schab powinien się również ładnie przyrumienić od góry. Wyjmij gotowe mięso z piekarnika, owiń folią aluminiową i daj odpocząć kilka minut.

Schab pieczony w rękawie sposób podania

Podczas gdy mięso odpoczywa przygotuj sos: zlej zawartość rękawa do rondelka, a następnie zagrzej, odparuj, dopraw do smaku i przecedź przez sitko. Mięso pokrój na plastry i podawaj polane sosem z puree ziemniaczanym, kaszą lub kuskusem oraz surówkami lub pieczonymi warzywami.


Wypróbuj także pyszny przepis na klopsy cielęce w sosie grzybowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *